Kétszáz fős, illegális bevándorlókból álló csoportot fogtak Szlovéniában

 

Megdöbbentő felvételek kerültek nyilvánosságra Szlovéniában. Horvátországhoz közeli erdőben egy nagyjából kétszáz fős, illegális bevándorlókból álló csoportot fogtak a rendőrök. Az elmúlt hónapokban már látszott, hogy megint kritikus a bevándorlási helyzet Szlovéniában, ezt már a baloldali kormányfő is elismeri. A horvát-szlovén és a szlovén-olasz határ védelmét megerősítették – közölte atz M1 Híradója.

Több tucat migránst fogtak el a szlovén hatóságok pénteken a Sembije nevű településhez közeli erdőben. A rendőrök egy illegális táborban bukkantak rá az bevándorlókra, akik a becslések szerint mintegy kétszázan lehettek.

Elsőre nem is sikerült mindenkit elfogni. A hatóságok megjelenésekor ugyanis szétszéledtek az emberek az erdőben. Több mint negyven rendőrrel, kutyákkal és helikopterről keresték a bevándorlókat. Vasárnap estig mintegy 120 migránst sikerült csak elfogni.

Koper környékén a közelmúltban jelentősen megnőtt az illegális bevándorlók száma. A szlovén kormány ezért a határvédelem szigorításáról döntött. Hétfőtől már 35 katona is segíti a rendőrök munkáját.

A Horvátország felől erősödő migrációs nyomás miatt Szlovénia hetek óta folyamatosan szigorít az ellenőrzéseken. Július elejétől a szlovén és az olasz hatóságok már közösen védik a két ország határát. A napokban pedig Szlovénia azt is bejelentette, hogy a Horvátországgal közös határán, a jelenlegi 180 kilométer hosszú kerítést egy 40 kilométeres szakasszal is meghosszabbítja.

A rendőrség adatai szerint csak az év első felében több mint 5300 illegális bevándorlót fogtak el Szlovéniában, majdnem 50 százalékkal többet, mint amennyit tavaly egész évben.

A címlapfotó illusztráció.