Halálos áldozata van az ebolának a kongói Gomában

 

Emberéletet követelt az ebola a kongói Goma városában, a betegség a hétvégén ütötte fel a fejét, és kedden már az első halálesetet is bejelentették.

Az afrikai ország egyik legnagyobb, mintegy egymillió lakosú városában először jelent meg a vírus azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét.

Egészségügyi források szerint a halálos áldozat egy pap volt, aki vélhetően a közeli Butembo városában kapta el az ebolát, amely Gomába érve döntötte le a lábáról. Észak-Kivu tartomány kormányzója, Carly Nzanzu szerint a férfi a kórházba szállítása közben halt meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozói csaknem hatvan embert azonosítottak már azok közül, akik a pappal érintkeztek azóta, hogy megfertőződött. Közülük mintegy harmincat már beoltottak. Az ebolát egy hónappal ezelőtt a Kongóval szomszédos Ugandában is kimutatták, ám azóta innen nem jelentettek új megbetegedést.

A WHO egy hónappal ezelőtt úgy határozott: nem hirdet nemzetközi vészhelyzetet a kongói járvány miatt, arra hivatkozva, hogy az túlságosan sok gazdasági kárt okozna, ugyanis az azzal járó utazási és kereskedelmi korlátozások komoly károkat okozhatnak a kongói gazdaságnak. 

A tavaly kitört újabb járványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van, és összesen mintegy 2500-en fertőződtek meg.

A vírust 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed.

A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.