Az európai szocialisták hallgatnak a Fidesz EP-képviselői elleni bojkottról

 

Hallgatnak az európai szocialisták arról, hogy miért indítottak bojkottot a Fidesz Európai Parlamenti képviselői ellen. A napokban az M1 birtokába került szocialista e-mailből, és más nyilatkozatokból ugyanis az derül ki, hogy a baloldali és liberális frakciók azon dolgoznak, a Fidesz és más, szerintük Európa-ellenes pártok ne kapjanak vezető pozíciót az EP bizottságaiban. A lobbihoz a hazai baloldal is csatlakozott. A kormánypártok szerint a bevándorláspárti baloldal bosszút akar állni.

Szerdán az utolsó pillanatban halasztották el a szavazást abban az uniós szakbizottságban, ahol a Néppárt a fideszes Hidvéghi Balázst javasolta alelnöknek. A balliberális képviselők a voksolás előtt új nevet dobtak be, így a döntést muszáj volt elnapolni – hangzott el az M1 összeállításában.

Az egyik holland liberális képviselő pedig azonnal közölte, hogy egészen addig útját állják az alelnökök megválasztásának, amíg fideszes politikus is lesz a jelöltek között.

A balliberális képviselők így szembe mentek azzal az uniós szokásjoggal, hogy a különböző testületekben a választáson kialakult erőviszonyok alapján osszák szét a tisztségeket.

Egy, az M1 birtokába került e-mailből pedig az is kiderül, hogy nem ez volt az egyetlen eset, ahol tudatosan akarták ellehetetleníteni a fideszes jelöltek kinevezését.

Elégedettek lehetünk, hiszen elértük, hogy elnapolják a szavazást több fideszes jelölt esetében is, így nyomást tudunk gyakorolni a frakcióikra, hogy jelöljenek másokat a helyükre - olvasható a szocialista frakció levelében, amelyet eredetileg csak saját szakértőiknek szántak.

E-mailben kerestük a levél egyetlen magyar címzettjét, aki évek óta szakértőként dolgozik a szocialista frakcióban, és írtunk a feladónak, vagyis a szocialista frakciónak is.

Az M1 szerette volna megtudni, hogy nem tartják-e aggályosnak, hogy miközben a balliberális politikusok rendre kiállnak az uniós jogok és értékek mellett, közben ők azok, akik felrúgják az uniós megállapodásokat. És azt is, hogy hogyan akarják fenntartani az uniós választási rendszerbe vetett bizalmat, ha közben éppen ők azok, akik figyelmen kívül hagyják az uniós választópolgárok akaratát, amikor a Fidesz képviselőit is bejutatták az uniós parlamentbe.

Választ egyik helyről sem érkezett.

A magyar baloldal viszont készséggel megmagyarázta, hogy miért lobbiztak a fideszes képviselők kinevezése ellen.

A DK újdonsült EP képviselője, Dobrev Klára - akinek az EP-alelnökké választását a Néppárt is megszavazta - például azt mondta, hogy az uniós jogok védelmét nem lehet rábízni olyanokra, akik évek óta lábbal tapossák azokat.

Vadai Ágnes DK-alelnök pedig kijelentette: büszkék arra, amit tettek és folytatni fogják a kormánypárti politikusok ellehetetlenítését.

A kormánypártok szerint a baloldalt csak a bosszú érdekli, ezért még a választók akaratát is figyelmen kívül hagyják.

A tisztségviselők választása egyébként jövő héten folytatódik az uniós szakbizottságokban. Ha minden jól megy, nyár végére zárulhatnak le a szavazások. A baloldali lobbi ellenére a fideszes Deutsch Tamás és Gál Kinga is alelnök lett egy-egy uniós szakbizottságban, Járóka Líviát pedig megválasztották a parlament egyik alelnökének.