Soltész Miklós: A magyar nyelv meghatározza a magyar nemzetet

 

Az anyanyelv és a hit megőrzésére biztatta csütörtökön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Tusnádfürdőn az Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó résztvevőit.

Az ifjúsági tábor előadói a krisztusi tanításból fakadó „Szeretsz-e engem?” kérdés kapcsán vizsgálják, hogy milyen módon van jelen a család-, az egyház- és a hazaszeretet a fiatalok életében. Soltész Miklós az MTI tudósítójának telefonon elmondta: arra kapott felkérést, hogy a hazaszeretetről beszéljen. Megjegyezte: a magyarság sajátos helyzetben van Európában azáltal, hogy a magyar nyelv meghatározza a magyar nemzetet. Ezért azt tartotta a legfontosabb feladatnak, hogy a fiatalok őrizzék meg a magyar nyelvet. Hozzátette: Magyarországon is az a tapasztalat, hogy azok a nemzetiségek tudnak megmaradni, amelyeknek a hit is jelen van az életükben.

„Ezeknek a fiataloknak, és vezetőiknek is az a feladatuk, hogy amit kapnak a környezetükből, az evangélikus hitet, tartsák meg, erősítsék, és a lehetőség szerint adják tovább. Ha ez sikerül nekik, akkor meg tudják őrizni a nyelvüket, magyarságukat és a szülőföldjüket is” – jelentette ki a politikus.

Kiemelt terület a nemzetpolitika

Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a két évente Erdélyben rendezett lutheránus táborba magyarországi fiatalok is érkeztek. Így a tábor lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi és magyarországi lutheránus ifjak megismerjék egymást, egymás helyzetét. Hozzátette: kilenc éve kiemelt terület a magyar kormány számára a nemzetpolitika. Ennek a lényegét abban látta, hogy segíteni kell a Magyarországtól elszakított nemzetrészeknek a magyarságban és a nemzetben való megmaradását.

Úgy vélte: a lutheránus tábor és a hasonló táborok is ezt a célt szolgálják. Hozzátette: a Kárpát-medencében élő magyarok emellett jó állampolgárai lehetnek azoknak az országoknak, amelyekben élnek.

 A kereszténységben egyek vagyunk

Soltész Miklós arra is kitért, hogy a magyarságban való megmaradás soha nem mások ellen irányul. Megjegyezte: amiként Magyarországon természetesnek tartják, hogy sokat köszönhetnek az ott élő nemzetiségeknek a kultúra, a művészet, a gazdaság területén,  ezért támogatják ezeket a nemzetiségeket, jó lenne, ha a környező országok, így Románia sem félne a magyaroktól.

„Nem mi vagyunk azok, akik el akarjuk csábítani a román fiatalokat dolgozni, akiknek köszönhető, hogy négy-ötmillió román már nem Romániában él. A csaknem másfél milliós magyarság sokkal inkább erősíti ezt az országot. Remélem, hogy ezek a táborok is üzenik a többség felé, hogy a kereszténységben egyek vagyunk, és a megmaradásunk is összekötődik a jövőben” – vélte Soltész Miklós államtitkár.

A magyar kormány támogatásával megszervezett tusnádfürdői lutheránus tábor programjain 290 erdélyi, partiumi és magyarországi fiatal vesz részt.