Félelmetes volt a vihar – mondták a Görögországban nyaraló magyarok

 

A Halkidikí-félsziget az egyik legnépszerűbb nyaralóhely Görögország északi részén. Több tucat magyar iroda szervez oda utakat. Repülővel, busszal és saját kocsival is sokan utaznak, több magyarnak még vállalkozása is van ott. Az M1 által megkérdezett emberek azt mondták, remegtek a félelemtől. Az elmúlt napokban 40 Celsius-fokos kánikula volt, és a hőhullámot zárta le a brutális vihar – számolt be az M1 Híradója.

Vihar utáni helyreállítás a görögországi Halkidikí-félszigeten fekvő Szozopoliszban (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ververidisz Vaszilisz) Vihar utáni helyreállítás a görögországi Halkidikí-félszigeten fekvő Szozopoliszban (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ververidisz Vaszilisz)

Heves jégeső és szélvihar pusztított Halkidikí-félszigetén, Görögországban. Szerda este egy rendkívül erős vihar csapott le a térségre. A szélvihar mindent vitt, ami az útjába került, tetőket, fákat, lakóautókat, sátrakat és hajókat. Több tízezer – főként közép- és kelet-európai – turista nyaral ilyenkor Halkidikín, köztük rengeteg magyar is.

Tajti Tímea, aki szintén a félszigeten nyaral, az M1-nek azt mondta,

nagyon félelmetes volt a vihar, még az apartmanból sem tudtak kimenni az erős szél miatt.

Másnap, a pusztító vihar után sok turista találta kocsiját kidőlt fa vagy fal alatt, a tengerpartot pedig szinte beterítette a szél által összehordott szemét és törmelék.

Halics Attila már több mint 20 éve él Szártin, egy hajókirándulásokat szervező céget vezet. Ilyen félelmetes viharral azonban még nem találkozott. Az M1-nek telefonon azt mondta, már a kora esti órákban látni lehetett a sötét felhőket a hegyek fölött, amelyekből a vihar nagyon hirtelen és gyorsan csapott le a szigetre.

Mint mondta, sokan érkeznek autóval a térségbe. A vihar jelentős károkat okozott az autókban, fák és falak dőltek rájuk, vagy a jégeső tett bennük kárt. A tulajdonosoknak most várniuk kell a hazaindulással, ugyanis több autóhoz új alkatrészeket kell beszerezni.

Arról is beszámolt, hogy a vihar után megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet csak csütörtök kora este tudtak visszaállítani. Ezenkívül az internet- és a telefonhálózat sem működött megfelelően. Hozzátette, csütörtökön délután már rendbe tették a tengerparti strandokat is, sokan fürödtek a tengerben és napoztak a parton.

A hatalmas erejű vihar az apartmanházakban is károkat okozott. A jég több ajtót is szitává lyuggatott. A heves esőzés miatt beáztak a lakóépületek. Sok magyar próbált segíteni a helyieknek a helyreállítási munkákban.

Volt olyan magyar turista, aki épp kempingezett a pusztító vihar idején, a sátra szerencsére valahogy kibírta az ítéletidőt.

Szártit több magyar választotta állandó lakhelyéül, nyáron pedig több ezer magyar turista tölti itt a szabadságát.

A szerda esti viharban az eddigi adatok szerint heten – közülük hat turista – vesztették életüket, magyar áldozatról vagy sérültről nem érkezett jelentés. Az eddigi hírek szerint az áldozatok orosz, cseh és román turisták. Csaknem százötvenen megsérültek.