Feszültséget okoznak a német rendőrségen belül a bevándorlók

 

Feszültséget okoz a német rendőrségen belül, hogy olyan migrációs hátterű emberek is bekerülnek a testületbe, akik „jobban kötődnek az iszlámhoz, mint Németországhoz” – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en csütörtökön.

A szakértő azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy összecsapásba torkollott szerdán Lipcsében egy szíriai menedékkérő kitoloncolása, aki Spanyolországban lépett be az Európai Unió területére, ezért a menekültügyi eljárását is ott kell lefolytatni. Az intézkedést tiltakozó tömeg próbálta megakadályozni, amely a rendőrökre támadt.

Horváth József közölte: több százezren jogalap nélkül tartózkodnak Németországban, közülük a német hivatalos szervek szerint 30-40 ezren várnak kitoloncolásra, de az eljárást évente mindössze kétezer emberrel szemben tudják végrehajtani.

A szakértő a szerdai lipcsei esetről azt mondta: a rendőrség nem készült fel megfelelően a menedékkérő „begyűjtésére”, és nem számoltak azzal, hogy az akcióról a rendőrségen belülről információ szivárgott ki.