Életfogytiglant kér a mexikói ügyészség a Köpcösre

 

Az ügyészség életfogytiglani börtönt kér a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmánra – számolt be a CNN.  A mexikói Sinaloa-drogkartell egykori fejét a bíróság februárban tíz vádpontban találták bűnösnek. A rettegett kartell vezetőjét többek között nemzetközi drogkereskedelemben való részvétellel, bűnszervezet vezetésével, emberöléssel és pénzmosással vádolták.

Joaquín Guzmánt Mexikó 2017 januárjában adta ki az Egyesült Államoknak. Azóta egy szigorúan őrzött manhattani börtönben, magánzárkában tartják fogva, amiért panasszal élt. Ügyvédje szerint 27 hónapja nem mehetett szabad levegőre. Emellett alvási zavarai is vannak az állandó világítás és a légkondicionáló zaja miatt.

A szigorú őrizet nem véletlen. Guzmán Mexikóban kétszer is megszökött a rácsok mögül. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból. Hét hónappal később akciófilmbe illő lövöldözés után fogták el a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városban.

A Sinaloa-kartell Guzmán irányítása alatt több milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és a legfőbb beszállító volt az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelemben. Guzmán letartóztatása ellenére a Sinaloa továbbra is a legnagyobb forgalmat bonyolítja le az Egyesült Államokban a mexikói drogkartellek közül.

Az ügyészség egy hete azt kérte a bíróságtól, hogy 12,6 milliárd dollár értékben kobozzon el tőle ingó és ingatlan vagyont. A vádhatóság szerint a drogkartell egykori vezetője becslések szerint ekkora összegre tett szert kizárólag kábítószerek, kokain, heroin és marihuána fogalmazásából az Egyesült Államokban.

A bíróság várhatóan július 17-én hoz ítéletet az ügyben.