Elárasztják a kínai diákok az angliai egyetemeket

 

Több mint 30 százalékkal emelkedett az angliai egyetemekre jelentkező kínai diákok száma – írta a The Independent. A szeptemberi tanév kezdetekor több lehet a kínai elsőéves, mint az északír.

A felsőoktatási felvételi rendszert működtető UCAS (Universities & Colleges Admissions Service)  júniusi adatai szerint 19 570-en adták be jelentkezésüket Kínából, míg „csak” 18 520-an Észak-Írországból.

Az Európai Unión kívüli országokból több mint 80 ezren jelentkeztek, ami történelmi rekord. Az Egyesült Királyság egyetemeire továbbra is magas az érdeklődés az uniós tagállamokban élő diákok részéről, annak ellenére, hogy sok a bizonytalanság a Brexit miatt.

Minden negyedik brit fiatal szeretne bejutni főiskolára vagy egyetemre, derült ki az adatokból, ami szintén felülmúl minden korábbi adatot – közölte az UCAS igazgatója.

Az angliai egyetemek iránti igényt a minőségi oktatás mellett a gyenge fonttal is magyarázzák.

„A kínai diákok nagyra értékelik világszínvonalú egyetemeinket, szeretnének angolul megtanulni, és még a 2016 óta gyengülő pályán lévő font árfolyamából is profitáltak” – értékelte a helyzetet az egyik megszólaló.