Újabb migránsokat mentett ki a Sea-Eye a Földközi-tengeren

 

A Sea-Eye német NGO Alan Kurdi nevű csempészhajója 44 menedékkérőt mentett ki hétfőn a Földközi-tengeren, röviddel azt követően, hogy visszatért a Líbia partjainál lévő műveleti területére. A 44 migráns azóta megérkezett Máltára – erősítette meg a máltai haditengerészet.

A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre – közölte a regensburgi székhelyű civilszervezet a Twitteren. Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába. Őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép vette észre.

Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen 65 migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a 65 embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között. Az Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz.

A csempészhajó korábban Olaszországban akart kikötni, ezt azonban a római kormány visszautasította. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást.

Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és radikális jobboldali Liga nevű pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.