Ferenc pápa: A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei

 

Ferenc pápa hétfőn szentbeszédében a vatikáni Szent Péter-bazilikában hangsúlyozta, a migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei.

A katolikus egyházfő miséjén kétszázötven migráns és aktivista vett részt. A szentbeszédben Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell”. „A migránsok mindenekelőtt emberi lények” – hangsúlyozta. „Emberek. Nem kizárólag társadalmi és migrációs kérdések tárgyai. Nem csak migránsokról van szó” – tette hozzá.

„Ők azok a kizsákmányolt és elhagyott emberek, akik a sivatagban haldokolnak, ők azok, akiket megkínoznak, akikkel rosszul bánnak, és akiket megerőszakolnak a börtöntáborokban, ők azok, akik szembeszállnak a dühöngő tenger hullámaival, és ők azok, akiket magukra hagynak az ideiglenesnek nevezett fogadótáborokban” – jegyezte meg a katolikus egyházfő.

Mindössze négy hónappal, 2013. július 8-án, pápává választása után, de még a nagy menekülthullám előtt Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampedusa fogadótáborát, ahol elutasította a migránsokkal szembeni közöny globalizációját. Azóta többször szólalt fel a háborúk és a nyomor elől menekülőkért, és kelt ki határozottan az európai országok elutasító magatartása ellen.

„Sajnálatos módon városaink perifériái tele vannak kirekesztett, a társadalom peremére szorult, megfélemlített, diszkriminált, visszaélés áldozataivá vált, kizsákmányolt, elhagyott, szegény és szenvedő emberekkel” – mutatott rá Ferenc pápa.