Kínzással hallgattatják el az ellenzéket Venezuelában?

 

Egy friss ENSZ-jelentés szerint kínzással és gyilkossággal hallgattatják el a venezuelai ellenzéket (Fotó: EPA/Rayner Pena)

Egy friss ENSZ-jelentés szerint kínzással és gyilkossággal hallgattatják el a venezuelai ellenzéket (Fotó: EPA/Rayner Pena)

A venezuelai biztonsági erők kínzást és gyilkosságokat alkalmaznak az ellenzék elhallgattatására – állapította meg egy csütörtökön közzétett ENSZ jelentés.

A dokumentum kiemeli: a latin-amerikai ország biztonsági erői fiatal férfiak ezreit vették őrizetbe és lőtték agyon, egyeseknél drogot vagy fegyvereket helyeztek el és manipulálták a bizonyítékokat is, hogy úgy tűnjön, a letartóztatásnak ellenállva vesztették életüket. A világszervezet szerint mindez Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányzatának a másként gondolkodók semlegesítésére szolgáló stratégiája részét képezi.

A caracasi vezetés adatai szerint tavaly 5287 bűnöző vesztette életét, amit annak számlájára írtak a hatóságok, hogy ellenálltak a letartóztatásnak. Az idén május 19-ig 1569 ember halt meg ilyen módon Venezuelában. A világszervezet azonban úgy véli, jelentős része ezeknek a haláleseteknek bírósági tárgyalás nélküli kivégzés lehetett.

A címlapfotó illusztráció.