Az antiszemitizmus növekvő problémát jelenthet a zsidó fiatalok számára Európában

 

Az Európai Unióban élő zsidó fiatalok több mint 80 százaléka problémának tekinti saját országában az antiszemitizmust – derült ki egy csütörtökön közzétett kutatásból.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által közzétett felmérés szerint az Európai Unióban élő, 16-34 éves zsidók 83 százaléka úgy érzékeli, hogy az elmúlt öt év során erősödött az antiszemitizmus.

A felmérésben résztvevő fiatalok különösen problémásnak értékelték az internetes megnyilvánulásokat: a válaszadók 89 százaléka szerint gondot jelent az antiszemitizmus megjelenése az interneten és a közösségi médiás fórumokon. Ötből négy válaszadó a rasszizmust is problémának találta saját országában.

„Sokkal hatékonyabban kell küzdenünk az antiszemitizmus ellen, a problémát a gyökerénél kell kezelni, bármennyire is nehéz ez” – idézi a dokumentum előszava Michael O’Flahertyt, az FRA igazgatóját. O’Flaherty hozzátette továbbá: „bízunk benne, hogy  a jelentés arra sarkallja a döntéshozókat, hogy fokozzák e területeken tett erőfeszítéseiket”.

Az értékelés elkészítésekor a kutatók összesen 2707 személytől származó adatokat vettek figyelembe. A válaszadók 12 különböző EU-tagországban élnek, és a kutatás elkészítésekor 16 és 34 év közötti fiatalok  voltak.

A legtöbb résztvevő az adatfelvétel idején Franciaországban (436) és Németországban (397) élt, emellett Ausztriában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban élő zsidók is részt vettek a felmérésben.

A jelentés szerint napjainkban összesen mintegy egymillió zsidó él az Európai Unió országaiban.

A címlapfotó illusztráció.