Vannak túlélői a mélytengeri merülőjárművön bekövetkezett balesetnek

 

A balesetet szenvedett mélytengeri merülőjármű legénysége egy részének sikerült megmenekülnie – jelentette be szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a 14 orosz tengerész halálát okozó baleset okait vizsgáló bizottsággal tartott együttes ülésen Szeveromorszkban.

Az orosz haditengerészeti flotta tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárműve éppen tervezett kutatást folytatott az ország területi vizein a Barents-tengeren, amikor tűz ütött ki fedélzetén. A legénység 14 tagja meghalt, a többieknek sikerült megmenekülniük – tette hozzá. Bár Sojgu nem szolgált adatokkal a túlélők számára vonatkozóan, az EFE spanyol hírügynökség szerint az említett jármű legfeljebb 25 embert képes befogadni.

A tárcavezető méltatta a legénység hősies hozzáállását, kijelentve: életüket áldozták azért, hogy megmentsenek egy civil szakértőt és a hajót. Elmondta: az összes áldozatot posztumusz állami kitüntetésben fogják részesíteni. Hozzátette: a minisztérium minden szükséges segítséget megad az áldozatok hozzátartozóinak.

Hét kapitány halt meg

Az orosz védelmi minisztérium kedden számolt be a szerencsétlenségről, amely hétfőn történt. A tárca közleménye szerint a 14 tengerész az égéstermékek okozta mérgezésben vesztette életét. A jármű jelenleg Szeveromorszk haditengerészeti bázisán van. A történtek kivizsgálása a flottaparancsnokság égisze alatt zajlik. Az orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására érkezett Szeveromorszkba a történtek körülményeinek tisztázása végett. Putyin szerint a szerencsétlenségben hét kapitány halt meg, közülük ketten az Oroszország Hőse címmel rendelkeztek. Nagy veszteség ez a haditengerészet számára – mondta.

Többen megsérültek

Az orosz sajtó szerint a balesetben többen megsérültek, ők jelenleg a szeveromorszki bázis kórházában lábadozhatnak. Különböző források szerint a sérülések jellege arra enged következtetni, hogy a járművön robbanás történt a tűz bekövetkezte előtt.

Egyes orosz médiumok azzal vádolták a hatóságokat, hogy el akarják kendőzni a történteket. „Egyáltalán semmit sem tudni jelenleg – kicsoda, micsoda… Egy dolgot nem értek: miért csak egy nap elteltével adtak ki közleményt a halálos áldozatokról?” – tette fel a kérdést Jevgenyij Buntman, az Eho Moszkvi rádió egyik munkatársa. „Miért nem tudjuk a neveiket? Normális dolog ez?” – kérdezte.

Az RBK orosz hírportál egy meg nem nevezett orosz katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy egy ASZ-12-es Losarik típusú, nukleáris meghajtású tengeralattjáróról van szó. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az államtitkokról szóló törvény alapján sem a merülőjármű típusára vonatkozó információt, sem az általa végzett feladatok természetét nem hozzák nyilvánosságra.

Emlékezete, az ország legsúlyosabb tengerijármű-balesete 2000-ben történt, amikor szintén a Barents-tengeren hadgyakorlat közben elsüllyedt a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró, amelynek 118 fős legénysége életét vesztette.