Versben ostorozza elszökött feleségét Dubaj sejkje

 

A dubaji uralkodó, Mohamed bin Rashid Maktoum sejk közösségi oldalán versben árulással vádolja feleségét, aki Európába szökött két közös gyerekükkel és mintegy 31 millió fonttal. Sajtóhírek szerint Haja Bint al-Husszein hercegnő Londonban tartózkodik, és már be is nyújtotta a válókeresetet.

A dubaji uralkodó, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Instagram-oldalára tette fel a sokatmondó Éltél és meghaltál címen írott versét, amelyben árulással vádolja meg hatodik feleségét. „Áruló, elárultad a legértékesebb bizalmat, és a játékod kiderült”, majd ezeket írja: „A hazugságod napjai véget érnek, és nem számít, hogy mi vagyunk és mi vagy.”

Az eset már azért is kínos számára, mert felesége két gyermekével menekült el az emírségből. Az iszlám jogszabályok szerint a válást kezdeményező nő nem tarthatja meg a gyerekeket.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

بهجة الأعياد الـعـيـدْ قَـــرَّبْ وشــوفـكْ يـاغـناتي عـيـدْ دومْ آتـحـرَّىَ هـلالـكْ مــا اهـتني بـرقادْ مـاحدْ مـثلكْ عَ زيـنكْ إنتي أحلىَ الغيدْ تـلبَسْ عـيوني مـنْ طـيوفِكْ ثـيابْ جـداد الأصـلـيْ إنـتـي وغـيـركْ زيـنـهُمْ تـقـليدْ عـلـيكْ أقــرا وأخــافْ الـعـينْ والـحِـسَّادْ كـلـما أزيــدْ الـنِّـظَرْ زيـنِكْ بـعيني يـزيدْ وآحــسْ بــكْ سـالبِهْ فـكري بـغيرْ حـيادْ لـي جـيتْ أعَـدِّدْ صـفاتكْ يعجَزْ التَّعديدٌ ياكنْ وصوفِكْ ضيوفْ العيدْ في التِّعدادْ الـفَـرحَهْ شـوفِـكْ فـخَـلِّي لـلوَصِلْ تـجديدْ مـنْ دونْ شـوفِكْ أنـا مـا آحسْ بالأعيادْ شعر الشيخ محمد بن راشد آل مكتوم

sultan41 (@sultan41) által megosztott bejegyzés,

 

A hercegnő utoljára egy jótékonysági sajtótájékoztatón jelent meg májusban, de hollétéről már hónapokkal korábban is találgatások folytak. Pezsgő közösségi médiaoldala február óta nem frissült.

A spekulációk csak erősödtek, miután a 13 éves kora óta versenyszerűen lovagló jordániai születésű 45 éves Haja Bint al-Husszein nem jelent meg férje mellett a rangos Royal Ascot futamán két hete. A dubaji sejk is közismerten nagy rajongója a lovas sportoknak. Az által 1992-ben alapított Godolphin a világ egyik legtekintélyesebb és legsikeresebb versenyistállója egyben.

A Daily Beast beszámolója szerint Mohamed bin Rashid Maktoum még az ascoti verseny előtt Németországba látogatott június 19-én, ahol a hírek szerint felesége menedékjogot kért, hogy közbenjárjon az ügyben. Azért nem az Egyesült Királyságot választotta, mert attól félt, hogy visszautasítják. Meg nem erősített hírek szerint a 45 éves hercegnő már be is nyújtotta a válókeresetet.

A sejk mindkét lánya korábban már  megpróbált elszökni az elmúlt években. Samsza hercegnő a család egyik angliai birtokáról hajtott el egy terepjáróval, de a sejk emberei elfogták. A 33 éves hercegnő a szökés óta állandó orvosi felügyeletre szorul, járni sem képes, olyan durván bántalmazták. Másfél éve Latifa menekült el, de néhány napon belül elfogták, és erőszakkal hazahurcolták.

A dubaji sejk felesége jelenleg Londonban tartózkodhat – írta az amerikai portál. Testvéréhez, II. Abdullah jordán királyhoz hasonlóan ő is Oxfordban végzett, és otthonosan mozog az Egyesült Királyságban, így valószínűleg Londonban telepedhet le.

Az eset már így is diplomáciai feszültséget okozott az Egyesült Arab Emírségek, valamint a két európai ország között. Sajtóhírek szerint ezért sem valószínű, hogy a világ egyik leggazdagabb embere harcolni fog felesége kiadatásáért, és a Daily Beast értesülése szerint a sejk akár beleegyezhet a polgári úton történő válásba.

A hercegnő szökése Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatokra is hatással van. A 2004-es házasságot követően a dubaji uralkodó nagyszabású fejlesztéseket ígért felesége szülőhazájának, ám ebből kevés valósult meg.

A Daily Beast felvetése szerint egyfajta informális alku is létrejöhet a két ország között. Ha Haja Bint al-Husszein hercegnő nem teregeti ki a szennyest, akkor megindulhatnak a fejlesztési források. Mintegy 200 ezer jordán dolgozik az Egyesült Arab Emírségekben, és a vendégmunkások hazautalásai tartják életben a jordán gazdaságot.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint azonban az eset után meggyengülhet az emirátust 2006 óta vezető Mohamed bin Rashid Maktoum pozíciója.