Kormánypárti milícia tagjaival végeztek a tálibok a dohai tárgyalások újabb fordulója előtt

 

Egy kormánypárti milícia 26 tagjával végeztek a tálibok Afganisztán északi részén szombaton, miközben Dohában a felkelők újabb tárgyalásokra készülnek az amerikaiakkal – mondták el helyi tisztségviselők.

A lázadók október óta immár hetedszer találkoznak amerikai tisztségviselőkkel Katar fővárosában szombaton. Szakértők szerint a megbeszélés vízválasztó lehet a 18 éve zajló afganisztáni konfliktus lezárásában. A tárgyalásokat amerikai részről Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja vezeti.

A felkelők egyik központi követelése az, hogy a nemzetközi csapatok vonuljanak ki az ázsiai országból. Washington pedig garanciákat akar arra, hogy a tálibok a későbbiekben nem fogják terrortámadások kiindulópontjának használni Afganisztánt.

Az elsődlegesen fontos ügyek közé tartozik a tűzszünet és a közvetlen tárgyalások felvétele a kabuli kormány és a lázadók között. A tálibok eddig elutasították, hogy a kabinettel folytassanak megbeszélést, mert Washington bábjának tartják. Afganisztánban idén esedékes az elnökválasztás, de a tálibok elutasítják a folyamatot, és inkább egy ideiglenes kormányt hoznának létre.

Követelésüket kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt elutasították.

A békéért tett erőfeszítések ellenére nem szűnnek a harcok a tálibok és a kormány között. A felkelők egyre nagyobb területeket vontak ellenőrzésük alá Afganisztánban az elmúlt időszakban, mert szakértők szerint erőpozícióból akarnak tárgyalni.

A szélsőségesek legutóbb biztonsági ellenőrzőpontokra támadtak rá szombat hajnalban Baglán tartomány Nahrin körzetében. A rajtaütésben hivatalos források szerint egy kormánypárti milícia 26 tagja vesztette életét. A tálibok 28 halálos áldozatról és 12 sebesültről számoltak be.