Nem kapott kikötési engedélyt a Sea Watch 3 Olaszországtól

 

Továbbra is Lampedusa partjaitól fél mérföldre várakozik a Sea Watch 3 NGO-hajó, 43 migránssal a fedélzetén, miután az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre. A hajó 15 napja a nyílt tengeren horgonyoz.

A Sea Watch 3 szerdán olasz vizekre hajózott, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza.

A kormányoktól független szervezet hajója végül Lampedusától fél mérföldre állt meg. Az éjszaka folyamán a pénzügyőrség emberei a Sea Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait. A hajó csütörtök délután lassan, de fokozatosan közeledett Lampedusa partjaihoz. A hajó orrát a sziget irányába fordították. A hajó többször megállt, majd újraindult a sziget felé. A Sea Watch 3 és a part között az olasz pénzügyőrség két hajója áll.

Matteo Salvini (Fotó: EPA/Riccardo Antimiani)

A civil szervezet bejelentette, hogy a szicíliai Agrigento ügyészségéhez fordult az olasz kormány büntetőjogot sértő magatartása miatt.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök elfogadhatatlannak és súlyosnak nevezte a Sea Watch 3 kapitánya viselkedését, aki szándékos kényszerhelyzetet teremtett azzal, hogy 15 napon át a nyílt tengeren tartott embereket. A római kormányfő hozzátette, hogy a Japánban zajló G20-csúcstalálkozó keretében holland kollégájával egyeztet a holland felségjelzésű hajóról.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem menekültekről, hanem szervezett utakról van szó. Salvini hozzátette, a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, „nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni”. Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Kijelentette, reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón illegálisok vannak, elsők között maga a Sea Watch 3 kapitánya.

Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak” – mondta Matteo Salvini. Hozzátette, örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a hajót, és őrizetbe veszik a legénység tagjait.

Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. A Sea Watch ugyanis németországi civil szervezet, hajója holland felségjelzésű. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy a hajó kapitánya „piszkos politikai játékot űz a migránsok bőrén”, az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket.

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem provokációról van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket. A harmincegy éves német származású Carola Rackete környezetvédelmet tanult az Egyesült Királyság Edge Hill Egyetemén, és doktori disszertációját az albatroszokról írta.

Huszonhárom évesen már egy jégtörő hajót vezetett az Északi-sarkon, majd két év múlva az Ocean Diamond másodtisztjeként szolgált. Az öt nyelven beszélő Rackete jelenleg egy német civil szervezetnél dolgozik, és a Sea Watch 3 kapitányaként 42 migránssal a hajója fedélzetén Lampedusától fél mérföldre horgonyzott le.

A Sea Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy behajózzon az olasz vizekre. Ezt a tiltást a hajó szerdán megszegte.

Ha a Sea Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.