Weber továbbra is magának követeli az EB elnöki tisztségét

 

Manfred Weber továbbra is fenntartja, hogy az európai parlamenti választás eredménye alapján neki, mint az Európai Néppárt csúcsjelöltjének kell megkapnia az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségét, a politikus erről egy vendégkommentárban írt a Die Welt című konzervatív német lap szerdai számában.

Manfred Weber írásában az Európai Parlament (EP) képviselőihez fordult, ösztönözve őket arra, hogy álljanak ki az úgynevezett csúcsjelölti elv mellett, amely szerint a parlamentben annak a pártcsaládnak az EP-kampányban indított csúcsjelöltjét kell megválasztani EB-elnöknek, amely a legtöbb szavazatot gyűjtötte az EP-választáson.

Kiemelte, hogy az EP-választás óta a romboló, valaminek a megakadályozására törekvő erők érvényesülnek, és nyoma sincs a konstruktív megközelítéseknek és javaslatoknak, amelyek elfogadhatók lehetnének az EP-nek.

Az uniós tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács egyes tagjai „egyszerűen le akarják söpörni az asztalról” a csúcsjelölti elvet, aminek következtében „lényegtelenné válna a választási eredmény, és egyszer csak semmi szerepe nem lenne annak, hogy masszívan emelkedett a választási részvételi arány”.

Ezzel a háttérbe szorulna az átláthatóság és a demokrácia, és ismét a „hátsó szobákban”, a nyilvánosság elől elzárkózva hozott döntések határoznák meg az EU folyamatait, ami csalódottságot okozna a választók körében, súlyos károkat okozna az „európai demokráciának” és az egész EU-nak. Mindez a radikálisok malmára hajtaná a vizet, és így „győztessé válnának az EP-választás vesztesei” – fejtette ki Manfred Weber.

Mint írta, a májusban tartott EP-választás eredményének három üzenete van, először is az, hogy az Európai Néppárt alkotja messze a legerősebb frakciót, és a tagállamok több mint felében az első számú erő, ez pedig „feladat és legitimáció pártcsaládomnak és nekem mint jelöltnek az EB-elnökségre”.

A második üzenet az, hogy az európaiak nagy többsége elutasítja a jobboldali és baloldali radikálisokat, a harmadik pedig az, hogy a választók körében erőteljes a vágyakozás egy jobb, polgárközeli és hatékonyabb EU felé mutató változásra – írta Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa.