NATO hadgyakorlaton vesznek részt a magyar Gripenek

 

A Magyar Honvédség Gripenjeinek részvételével kezdődött kedden Litvániában és a Baltikum két másik államában a NATO légierejének kétnapos hadgyakorlata – közölte a litván fegyveres erők parancsnoksága.

A tájékoztatás szerint a Ramstein Alloy (Ramsteini Ötvözet) fedőnevű manővereken gyakorolják a balti országok feletti légtér ellenőrzését azokkal a NATO-szövetségesekkel, amelyek jelenleg járőröző feladatokat látnak el Litvánia, Lettország és Észtország felett. Gyakorolják továbbá a kutató-mentő műveleteket, a repülőgépek légi utántöltését, illetve azokat a helyzeteket, amelyekben megszűnik a kapcsolat egy repülőgép és a földi irányítás között.

A hadgyakorlatban a Magyar Honvédségnek a litvániai Zokniai támaszponton állomásozó JAS 39 Gripen, valamint a spanyol légierő F-18-as vadászgépei vesznek részt, akárcsak a brit királyi légierő kötelékébe tartozó, az észtországi Amari repülőbázison állomásozó Eurofighter Typhoon gépek.

A gyakorlaton a finn, a holland, a lengyel, a német, a norvég és a svéd légierő harci eszközei, továbbá a NATO E-3A típusú légtérellenőrző repülőgépei is részt vesznek. A gyakorlat a nemzetközi légtérben zajlik, de kiterjed a finn, az észt, a litván és a lett légtérre is.

A címlapfotó illusztráció.