Embercsempész bandát számoltak fel Bulgáriában

 

A bolgár hatóságok felszámoltak egy embercsempész bandát, amelynek tagjai főleg afgán menekülteket segítettek továbbutazni illegálisan Nyugat-Európába. Tizenhét embert őrizetbe vettek – közölte hétfőn a bolgár ügyészség.

Az őrizetbe vettek – bolgárok, irakiak és afgánok – egy olyan nemzetközi hálózathoz tartoztak, amely a feltételezések szerint 2017 óta emberek ezreit juttatta Nyugat-Európába.  Afganisztánból Iránon és Törökországon keresztül vitték a migránsokat Bulgáriába, ahonnan Szerbiába csempészték át őket, hogy onnan nyugat-európai országok felé folytathassák útjukat.

Az ügyészség szerint a migránsok több ezer eurót fizettek ezért.

A vádhatóság szerint az eddigi legnagyobb és legjobban szervezett bulgáriai embercsempész csoportról van szó, amely „külön fogadási, segítségnyújtási, szállítási és koordinációs osztályokkal rendelkezett” – mondta el újságíróknak Ivan Gesev bolgár főügyészhelyettes. Közlése szerint a bűnszervezet tevékenységét bolgár határrendészek is segítették.

A bolgár főügyészhelyettes szerint a banda több száz embert juttathatott át Bulgárián keresztül havonta.

Bulgária a Közép- és Nyugat-Európába irányuló migrációs útvonal mentén található. A hivatalos adatok szerint a bolgár belügyminisztérium 2018-ban 689 illegális bevándorlót tartóztatott fel.

A címlapfotó illusztráció.