Biztonsági okokból lezárhatják a turisták elől a híres Cavo Greco területét Cipruson

 

A híres Cavo Greco barlangrendszert – biztonsági okokból – lezárják a turisták elől Cipruson – jelentette be Ajía Nápa város polgármestere.

Szikláról ugrálnak a tengerbe strandolók a Ciprus délkeleti csücskén lévő Cape Grecónál. (MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

Strandolók a Ciprus délkeleti csücskén lévő Cape Grecónál (MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

Biztonsági okokból lezárják a turisták elől a híres Cavo Greco barlangrendszer területét Cipruson – közölte Ajía Nápa város polgármestere, Jannisz Karuszosz. Közölte: ideiglenes védőkorlátokat fognak elhelyezni a népszerű sziklás területen, hogy az emberek ne tudjanak bejutni a tengeri barlangokba, amíg a városi tanács a következő ülésén döntést nem hoz a további intézkedésekről.

Veszélyt jelenthet az erózió 

A Cavo Greco Ciprus egyik legnépszerűbb látványossága, helyiek és turisták százai látogatják. Autóval vagy túrahajóval lehet eljutni a különleges szépségű barlangokhoz. A földrajzi értékek védelmével foglalkozó ciprusi hatóság szerint a terület veszélyt jelenthet a látogatókra a nagymértékű erózió miatt, és javasolta, hogy korlátozzák a Cavo Grecóhoz való jutás lehetőségét, vagy hozzanak egyéb biztonsági intézkedéseket.

A figyelmeztetés a katakliszmosz nevű kétnapos ünnepség előtt érkezett, amikor általában emberek tízezrei árasztják el a partokat. Jannisz Karuszosz szerint a lehetőségek között van, hogy teljesen lezárják a területet, vagy kerítés építésével tartják távol a látogatókat a kiálló sziklákról, vagy biztonsági őröket és életmentőket helyeznek ki a területre.

Ideiglenes lépcsők

Mint mondta, a döntés meghozataláig ideiglenes lépcsőket építenek, melyekkel a látogatók biztonságosan lemehetnek a barlangokhoz ahelyett, hogy a tenger fölé nyúló sziklákon mászkálnának. A barlangokat a tenger hullámai vájták a tíz méter magas sziklába. Egyes barlangok kicsik és sekélyek, akadnak azonban meglehetősen nagyok is.

A látogatók gyakran a hatalmas sziklákról ugrálnak a türkizszínű vízbe, emiatt több baleset is történt már.