Önmérsékletre intette a feleket Ferenc pápa az Ománi-öbölben történtek után

 

Önmérsékletre és a közel-keleti feszültség csökkentésére szólította fel a feleket vasárnap Ferenc pápa az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett támadás után, amely megnövelte egy szélesebb körű konfrontáció veszélyének félelmét a térségben.

A 2016-os földrengésben súlyos károkat szenvedett közép-olaszországi Camerinóba látogatva a katolikus egyházfő aggodalmának adott hangot a támadások nyomán kialakult feszültség miatt.

„Mindenkit arra intek, hogy használja a diplomácia eszközét a közeli-keleti konfliktus komplex problémáinak megoldására” – hangoztatta.

„Megismétlem szívből jövő felhívásomat a nemzetközi közösséghez, hogy minden lehetséges erőfeszítést tegyen meg a párbeszéd és a béke érdekében” – mondta az általa bemutatott mise után, amelyen több ezren vettek részt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a tartályhajókat ért incidensért, és Donald Trump amerikai elnök is Iránt okolta.

A londoni külügyminisztérium pénteki közleménye is azt írta, nem hihető, hogy az Ománi-öbölben történt csütörtöki incidensért nem Irán, hanem más állami vagy nem állami hátterű elkövető lehetne felelős.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg vasárnap szintén Iránt okolta a támadásért egy pán-arab napilapnak nyilatkozva.

A két tartályhajó nem messze az iráni partoktól sérült meg az Ománi-öbölben. Beszámolók szerint több robbanás történt a fedélzeten, és mindkét hajón tűz ütött ki.

Az olaszországi Marche térség fekvő Camerino egyetemvárosban tett látogatásán Ferenc pápa fehér tűzoltósisakot viselt, amikor felkereste a földrengésben súlyosan megrongálódott katedrális épületét.

Imádkozott a Madonna szobra előtt, amelynek arcát megrongálta a lehulló törmelék és meglátogatott számos olyan családot, amelyek még mindig ideiglenesen felhúzott épületekben élnek. Felkereste a város azon térségét is, ahová nem léphetnek be az emberek, mert még mindig fennáll az ottani épületek összeomlásának a veszélye.

Mike Pompeo diplomáciai erőfeszítéseket szorgalmaz 

Az Ománi-öbölben történt tartályhajó-incidens után diplomáciai erőfeszítéseket szorgalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak vasárnap adott interjújában. Az amerikai diplomácia vezetője közölte: az amerikai kormányzat tisztségviselői felvették a kapcsolatot külföldi partnereikkel.

Pompeo elmondta: „rengeteg adat, rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre”, amelyek szerinte „félreérthetetlenül” azt bizonyítják, hogy Irán a felelős a két tartályhajó ellen a hét közepén elkövetett támadásokért az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros közelében. A miniszter azonban részletekkel nem szolgált.

Arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok küld-e katonákat a térségbe, Pompeo azt válaszolta: a térségben elkövetett bármilyen támadás nem az Egyesült Államok energiaellátását veszélyeztetheti, hanem Kínáét és Kína szomszédjaiét. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok „diplomáciai és más jellegű” eszközöket fog alkalmazni, hogy biztosítsa a zavartalan hajózást a Hormuzi-szorosban.

Donald Trump elnök minden megtesz annak érdekében, hogy elkerüljük a háborút. Nem akarunk háborút” – hangsúlyozta Pompeo.