Macron: Európának „stratégiai párbeszédet” kell folytatnia Oroszországgal

 

Európának tárgyalnia kell Oroszországgal, „stratégiai párbeszédet” kell folytatnia vele – közölte Emmanuel Macron francia elnök az RTS svájci közszolgálati tévében kedd este sugárzott interjújában.

Macron úgy fogalmazott, hogy Európának „stratégiai párbeszédet” kell folytatnia Oroszországgal, ezért a hét folyamán ismét hosszú és tartalmas egyeztetése lesz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hangsúlyozta, hogy nemcsak francia államfőként, hanem a G7-országcsoport soros elnökeként akar tárgyalni vele.

Európának helyre kell állítania a bizalmat az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban, és hiba lenne hagyni, hogy Moszkva Kína felé forduljon – hangoztatta Macron. Emlékeztetett arra, hogy Európát és Oroszországot közös történelem köti össze.

„Oroszország nagy ország, amely velünk együtt élt meg drámai időket” – mondta Macron, és hozzátette, sosem szabad elfeledni, hogy min ment keresztül Oroszország a II. világháborúban. A Krím elcsatolásával összefüggésben ugyanakkor azt mondta: nem lehet úgy tenni, mint ha mi sem történt volna.

Kérdésre válaszolva Macron közölte, hogy támogatná Angela Merkelt, amennyiben ő Jean-Claude Juncker utódja akarna lenni az Európai Bizottság elnöki székében. Kétségét fejezte ki azonban, hogy a német kancellárnak ilyen szándékai lennének.

„De ha ezt akarja, támogatni fogom. Természetesen, mert először is úgy gondolom, hogy olyan emberre van szükségünk, aki erős” – közölte Macron.

A német kancellár korábban azt mondta, hogy visszavonul a politikától, miután 2021-ben lejár a negyedik kancellári megbízatása, de egyesek táplálják azt a reményt, hogy mégis meggondolja magát, és hasznosítani fogja gazdag tapasztalatait az unióban.

A francia elnök Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez hasonlóan úgy gondolja, hogy a négy legfontosabb uniós tisztség – bizottsági, tanácsi és európai parlamenti elnöki, illetve kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt – közül kettőt nőnek kel betöltenie.

„Paritásra van szükségünk” – mondta Macron.

A címlapfotó illusztráció.