Elítélték a svéd koronaékszereket ellopó férfi társát

 

Három év börtönbüntetésre ítélte egy stockholmi bíróság kedden azt a 26 éves svéd férfit, aki júliusban társával koronaékszereket lopott el a Stockholmtól nyugatra lévő Strängnäs katedrálisából.

Martin Cannermo a bírósági tárgyaláson tagadta, hogy részt vett volna a lopásban, de a bíróság bűnösnek mondta ki, mivel megtalálták DNS-ét az ékszereken.

Társát, Niclas Backstromot februárban már négy és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Cannermo azért kapott enyhébb büntetést, mert segített abban, hogy a rendőrség megtalálja az ékszereket.

A két férfi 2018. július 31-én fényes nappal lopta el a koronaékszereket a katedrális egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinéből, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket, IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát a tolvajok délidőben vitték el.

Az ékszereket egy Stockholmtól északra fekvő település szemetes kukájának tetején találták meg a rendőrök. Cannermo azt állította, hogy egy ismeretlen férfitől kapta a csomagot, amelyet ő helyezett a kuka tetejére.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A címlapfotó illusztráció.