Magyar Nemzet: Egyre többen jutnak migránskártyához

 

Brüsszel még mindig bevándorlók tízezreinek osztogatja a névtelen bankkártyákat – erre hívta fel a figyelmet a Fidesz. Az ENSZ és az Európai Unió adatai szerint az utóbbi hónapokban csaknem 70 ezer ember kapott kártyán pénzt Görögországban, döntő többségük szír, afgán, valamint iraki. A kormánypártok továbbra is veszélyesnek tartják ezt a programot, mert akár „terroristavezérek” is kaphatnak pénzt – közölte az M1 Híradója.

„Egyre többen jutnak migránskártyához” – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Magyar Nemzet. A lap az ENSZ menekültügyi szervezetének adataira hivatkozva azt írja, csaknem hetvenezerre nőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik idén Görögországban bekerültek a migránskártya-programba. A kedvezményezettek között egyetlen hónap alatt több mint 7 millió eurót, azaz

csaknem 2,5 milliárd forintot osztottak szét.

A támogatások összege pedig az év végéig meghaladhatja a 65 milliárd forintot is. A szolgáltatáshoz ráadásul olyanok is hozzájuthatnak, akiknek a személyazonosságát és szándékait lehetetlen ellenőrizni.

Ezt bizonyítja, hogy a Budapesten márciusban elfogott Hasszán F. is kapott korábban név nélküli bankkártyát, amelyen keresztül az unió havonta 150 ezer forinttal támogatta a férfit. Hasszán F. a gyanú szerint egy nőt akart Franciaországba csempészni hamis útlevéllel. Már őrizetben volt, amikor kiderült róla, hogy korábban az Iszlám Állam katonájaként irányíthatott kivégzéseket Szíriában és legalább 20 ember megölésénél lehetett jelen.

Az európai emberek pénzéből, megnyugtató ellenőrzés nélkül finanszírozza az Európai Unió a migránskártya-programot” – így reagált a Fidesz országgyűlési képviselője. Zsigmond Barna Pál hozzátette, nagy a valószínűsége annak, hogy a bevándorlók egy része

a migránskártyák segítségével tudja finanszírozni az embercsempészeket.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője is arról beszélt az M1-nek, a migránskártya alkalmas arra, hogy ezzel bűnözői csoportokat támogassanak, vagy akár a terrorizmust finanszírozzák. Úgy fogalmazott, a program jelenti az anyagi támogatást ahhoz, hogy egy multikulturális, kevert Európa jöjjön létre, ezért pedig komoly felelősség terheli az Európai bizottságot.