Újabb migránskaraván indult az Egyesült Államok felé

 

Közép-amerikai migránsok százai keltek át szerdára virradóra a guatemalai-mexikói határon, majd ezerfős csoportba szerveződve elindultak az Egyesült Államok déli határa felé.

A helyi rendőrség kísérte a menedékkérők karavánját az első nagyobb mexikói városig, Tapachuláig vezető autópályán.

Az utóbbi hónapokban a mexikói biztonsági erők razziákkal és útszéli ellenőrző pontokkal igyekezték kedvét szegni a migránsoknak, hogy csatlakozzanak az ilyen karavánokhoz, szerdán azonban nyomát sem lehetett látni ilyen próbálkozásoknak.

A migránsok közölték: az Egyesült Államok határához igyekeznek, ahol menedékkérelmet akarnak benyújtani.

Büntetővámokkal számolhat Mexikó

Október óta több ezer közép-amerikai érkezett gyalog az Egyesült Államok déli határához, elsősorban az erőszak és a nyomor elől menekülve. Donald Trump amerikai elnök, aki Nagy-Britanniában tett hivatalos látogatást, megerősítette korábbi kijelentését, miszerint ha Mexikó nem tesz semmit a bevándorlók megfékezésére, akkor számolnia kell a büntetővámokkal.

Trump korábban kilátásba helyezte: június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, ami havonta 5 százalékkal fog nőni, míg október 1-jén el nem éri a 25 százalékot.

Az M1 Híradója közölte: Washingtonban több szenátor is reagált az elnök szavaira. John Kennedy, Louisiana szenátora elmondta: az 5 százalék még elhanyagolható, a 25 százalék azonban már más történet. Szerinte eddig nem fog eljutni a két ország. Mint mondta, Trump okos ember, aki nem retten meg a kihívásoktól. Ezt a mexikói elnök is látja és tenni akar a helyzet megoldásáért.

Szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz

A felek szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz, Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök úgy gondolja, nem távoznak üres kézzel az asztaltól.

Eközben Hondurasban már napok óta gyülekezik az újabb csoport, amelynek tagjai azt tervezik, hogy Guatemalán és Mexikón keresztül érjék el az Egyesült Államok határát.

A címlapfotó illusztráció.