Megindult a fellebbezési eljárás a pedofília miatt elítélt ausztrál bíboros ügyében

 

Megindult a fellebbezési eljárás a pedofília miatt elítélt George Pell ausztrál bíboros ügyében, aki ennek keretében szerdán megjelent a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bíróságán tartott meghallgatáson.

George Pell bíboros védője, Bret Walker azzal érvelt, hogy az ítélet „nem alapul minden kétséget kizáró bizonyítékokon”. A meghallgatás két napig tart. Ezen három bíró vitatja meg, hogy helye van-e a fellebbezésnek. Az erről szóló döntés akár már csütörtökön megszülethet.

Pell az eddigi legmagasabb beosztású egyházfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az első fokú ítéletet február végén, csak az után ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.

Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azt követően, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egy alkalommal orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a székesegyház sekrestyéjében.

Pell bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztású posztja.