Felerősödött az illegális migráció a balkáni útvonalon

 

Felerősödött az illegális migráció a balkáni útvonalon, az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb statisztikája szerint a korábbi időszakban száz, jelenleg pedig kétszáz körül van a magyar-szerb határon hetente elfogottak száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1-en.

Bakondi György hozzátette: ez jól mutatja, hogy a baloldali-liberális köröktől érkező állítások, miszerint „nincs migráció és felesleges ezzel foglalkozni”, nem igazak.

Azt mondta, a balkáni útvonalon a fő irány pillanatnyilag Bosznia, Horvátország, illetve Szlovénia, ahonnan az illegális bevándorlók a csoporttól leválva próbálkoznak a magyar határnál is. Változott az állampolgársági összetétel is: míg 2017-ig alapvetően szír, iraki nemzetiségűek jöttek, addig napjainkban jellemzően iráni, afganisztáni, pakisztáni és indiai bevándorlók érkeznek.

Megjegyezte: az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a határsértők mozgása a nyári időszak beköszöntével automatikusan megélénkül.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy a balkáni útvonal aktivitásának felerősödése összefügg a spanyol-marokkói irány ellenőrzésének szigorításával.

A marokkói hatóságok idén 30 ezer afrikai határsértőt tartóztattak fel és 6 ezer embercsempész-szervezetet számoltak fel, jelenleg pedig napirenden van, hogy Spanyolország mellett az Európai Unió is finanszírozza a határőrizetet az országban – fűzte hozzá Bakondi György.