Több mint százezer hívő várta Ferenc pápát

 

A zarándoklat tekintetünket Máriára irányítja – mondta prédikációjában Ferenc pápa Csíksomlyón. A zord időjárás ellenére több mint százezer hívő várta Ferenc pápát a hegynyeregben. A katolikus egyházfő a pápamobilból köszöntötte a hívőket. Majd megkezdődött a szentmise. A többségében ortodox vallású Romániában éppen húsz évvel ezelőtt járt először a katolikus egyház vezetője, méghozzá II. János Pál pápa. Ferenc pápa viszont az első, aki Erdélybe is ellátogatott – közölte az M1 Híradója.

Kora reggel érkezett meg a magyarországi zarándokokat szállító vonat Csíkszeredába. Sokan döntöttek úgy, hogy pápalátogatás miatt elzarándokolnak a kegyhelyre. A Csíkszeredába tartó belföldi járatok is zsúfolásig megteltek utasokkal, hiszen a Hargita megyei városban már nem lehetett autóval behajtani.

Órákkal Ferenc pápa érkezése előtt már hívők ezrei foglalták el a szakadó esőben a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyerget. A zord időjárás azonban nem szegte a zarándokok kedvét – mondta el Böjte Csaba Ferences rendi szerzetes.

A helyszínt a csíksomlyói pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően, a román hatóságok biztonsági okokból bekerítették, és csak a 14 beléptető kapun keresztül engedték be azt a 110 ezer embert, akik korábban regisztráltak. A szentmisén Áder János köztársasági elnök, és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes is részt vett.

A csíksomlyói hegynyeregben nem a megszokott látvány várta a zarándokokat. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befedi az oltár megnagyobbított terét. A csíksomlyói kegytemplomból pedig kihozták az oltárhoz a Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobrot. A hársfából faragott, 16 században készül alkotás a Mária-zarándoklatok központja, a zarándokok előtte fejezik ki hódolatukat.

Majd pedig megkezdődött a szentmise. Ferenc pápa prédikációjában hangsúlyozta, hogy a zarándoklat tekintetünket Máriára irányítjaFerenc pápa hozzátette: arra ösztönöz és bátorít bennünket, hogy mi is Máriához hasonlóan mondjuk ki az igenünket, hogy végigjárjuk a kiengesztelődés ösvényeit.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy ennyien részt vettek Ferenc pápa látogatásán – mondta el Oláh Zoltán kanonok az M1-nek. Mint mondta, nagy ajándék Csíksomlyó számára, hogy Ferenc pápa ellátogatott Romániába. Ezzel a rendkívüli eseménnyel a város felkerült egy olyan térképre, amire mindenki büszke lehet – fűzte hozzá.