Nőtt a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma

 

Ugrásszerűen nőtt a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma május 1. és 26. között. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a görög parti őrség csütörtöki közlése szerint ebben az időszakban 13 606 illegális bevándorló jutott be Görögországba, 4313-an a szárazföldön, 9293-an pedig a tengeren át. Áprilisban ez a szám összesen 3020 volt, 2018 májusában pedig 4734.

Az Európai Unió 2016 márciusában Görögországgal megállapodást kötött, melynek értelmében Athén minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre, és nem kapott menekültstátust. Cserébe az unió vállalta, hogy minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból, illetve pénzügyi támogatást nyújt Ankarának a menekültek ellátására.

2015-ben, a menekültválság csúcspontján mintegy 857 ezer ember érkezett Törökországból Görögországba. 2018-ban ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.

A menekültek számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít a táborokból embereket.

A címlapfotó illusztráció.