Húsz százalékkal nőtt az amazonasi erdőirtás sebessége kilenc hónap alatt

 

Egy független környezetvédelmi szervezet szerint húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége tavaly augusztus óta.

Engedély nélküli működés miatt bezárt aranybánya az Amazonas területén  (Fotó: MTI/EPA/Guadalupe Pardo)

Engedély nélküli működés miatt bezárt aranybánya az Amazonas területén (Fotó: MTI/EPA/Guadalupe Pardo)

A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy a térségben 2169 négyzetkilométer területű erdő tűnt el augusztustól áprilisig – jelentette be hétfőn a brazíliai Belémben lévő Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazonia – Az Amazonas térsége embereinek és környezetének intézete).

 

Ez 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor 1807 négyzetkilométer volt a veszteség.Az elemzők az esőerdők területcsökkenését nagyobbrészt a szabadjára engedett fakivágással és termőföld-kialakítással magyarázzák, előfordul, hogy az irtás védett területen és őslakosok rezervátumaiban folyik.

A januárban hivatalba lépett új brazil államfő, Jair Bolsonaro és környezeti minisztere megkérdőjelezi a klímaváltozást, és már beiktatása előtt közölte, hogy kiterjesztik a bányászatot és az nagyüzemi mezőgazdaságot az országban, a védett területeken is.

Az 1990-ben létrehozott Imazon az Amazonas esőerdőinek megóvására jött létre. Szakemberei rendszeresen készítenek jelentéseket a térség környezetének állapotáról, a szervezet eddig nagy hatással volt a dél-amerikai állam környezetvédelmi politikájára.

Algoritmust fejlesztettek az erdőirtás valós idejű megfigyelésére és a Google Earth-szel együttműködve létrehoztak egy olyan eszközt, amellyel az interneten is nyomon követhető az erdőirtás az Amazonas térségében.