Újabb hegymászók vesztették életüket a Mount Everesten

 

Három újabb hegymászó vesztette életét a Mount Everesten (Csomolungma) a hét végén, és ezzel tízre emelkedett az idei, tavaszi mászószezon halálos áldozatainak száma – közölték a nepáli hatóságok és túraszervezők.

Namche Bazaar, 2017. április 4. A Himalája hatezer méter feletti csúcsai, az Everest-csoport a nepáli Namche Bazaar közelében 2017. április 2-án. Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestről a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Tavaly összesen öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedése részben összefügghet azzal, hogy a kedvező időjárás következményeként torlódás alakult ki a csúcs közelében, az oxigénszegény környezetben.

„A kedvező időjárási viszonyok ugyanis csak rövid ideig uralkodtak a térségben, és mindenki egyszerre indult el a héten, hogy meghódítsa a csúcsot” – közölte Babu serpa, az egyik túraszervező cég igazgatója.

Egy 44 éves brit hegymászó szombaton halt meg mintegy 8700 méter magasságban, mintegy 150 méterrel a csúcs alatt hirtelen összeesett, a kíséretében lévő serpa megpróbálta újraéleszteni, ám nem sikerült – mondták el illetékesek.

Pénteken egy 56 éves ír hegymászó halt meg hétezer méter magasan lévő sátrában. Ő még a csúcshódítás előtt visszafordult, és leereszkedőben volt a hegyoldalról.

Ugyanezen a napon meghalt egy 33 éves nepáli helyi vezető az alaptáborban, őt egy magasabban fekvő táborból helikopterrel szállították le, mert megbetegedett.

Korábban életét vesztette négy indiai és egy amerikai és egy osztrák hegymászó, és május 16-án eltűnt egy másik ír hegymászó is, akit szintén halottnak tartanak a nepáli hatóságok.

Idén várhatóan rekordot dönt a Mount Everestet meghódító emberek száma. A nepáli hatóságok a tavaszi szezonra minden korábbinál több, 381 mászóengedélyt adtak ki (darabonként 11 ezer dollárért), ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140 fő kapott engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon.

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel.