May utódja számára sem lenne könnyű a megállapodás nélküli kilépés

 

A brit pénzügyminiszter szerint Theresa May távozó miniszterelnök utódja aligha tudná kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül a parlament akarata ellenében.

Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában feltűnően erőteljes megfogalmazásokkal intette May majdani utódját a rendezetlen Brexit elkerülésére. Kijelentette: a londoni alsóház nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli Brexitet.

„Parlamenti demokráciában élünk, és egy olyan miniszterelnök, aki nem vesz tudomást a parlamentről, nem számolhat azzal, hogy hosszú ideig a posztján marad” – figyelmeztette az utódjelölteket a brit pénzügyi tárca vezetője.

Philip Hammond (Fotó: EPA/Will Oliver)

Theresa May pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik tisztségéből.

Vasárnapig nyolcan jelezték, hogy indulnak az utódválasztási versenyben, és közülük többen is kifejezték hajlandóságukat a megállapodás nélküli Brexitre.

Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, aki szintén bejelentette, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és így a miniszterelnöki posztért, ugyanebben a vasárnapi BBC-interjúműsorban közölte: megválasztása esetén a jelenleginél „tisztességesebb” Brexit-megállapodásért fog küzdeni, de ha ez elérhetetlennek bizonyul, akkor az Egyesült Királyság a kilépés október 31-i határnapján megállapodás nélkül fog távozni az Európai Unióból.

Egy másik induló, Andrea Leadsom – az alsóház volt vezetője, aki szerdai lemondásáig e minőségében a Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag volt – , a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva azt mondta: ha a következő brit kormány sikeres tárgyalásokat akar folytatni az EU-val, akkor arra is készen kell állnia, hogy feláll a tárgyalóasztaltól.

Esther McVey volt munkaügyi miniszter, aki szintén indul a június 10-én kezdődő utódválasztási versengésben, a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: az Egyesült Királyság október 31-én kilép az EU-ból, és „ha ez megállapodás nélküli kilépést jelent, akkor megállapodás nélküli kilépés lesz”.

McVey hozzátette: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, kormánya nem kérne további Brexit-halasztást. „Ha Európa fordul hozzánk azzal, hogy jobb megállapodást akar kötni velünk, ajtónk nyitva állna előtte” – fogalmazott.

A legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor zászlóvivője – aki az általa túl engedékenynek és enyhének tartott kormányzati Brexit-stratégia miatt mondott le tavaly tisztségéről – Theresa May távozásának bejelentése után szintén azt mondta: ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határidején, október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője az egyetlen olyan utódjelölt eddig, aki határozottan elvetette a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Stewart a BBC-nek nyilatkozva – szavait alig burkoltan Johnsonnak címezve – kijelentette: ha nem ő lesz a következő brit miniszterelnök, nem lesz hajlandó tisztséget vállalni olyan kormányban, amelynek vezetője “kifejezetten a megállapodás nélküli Brexitet erőlteti”.

A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben elért megállapodást az alsóház eddig háromszor nagy többséggel elutasította.

Lemondását bejelentő pénteki nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja. Hozzátette ugyanakkor: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás, még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek.