Katonákat és civileket gyilkoltak meg iszlamista szélsőségesek Nigériában

 

Legkevesebb 25 nigériai katonát és több civilt is meggyilkoltak iszlamista szélsőségesek szombaton egy rajtaütésszerű támadásban az északkelet-nigériai Damboa település térségében – közölték biztonsági források.

A támadók olyan katonákra nyitottak tüzet, akik a forrongó Borno állam egyik falujából kitelepített civileket kísértek.

Borno állam a Boko Haram nigériai terrorszervezet és más szélsőségesek melegágya.

Csapdába ejtették és közrefogták a katonák és a civilek járműveit, majd tüzet nyitottak rájuk” – mondta a névtelenséget kérő források egyike, aki egy a hadsereget a felkelőkkel szemben támogató önbíráskodó csoport tagja.

„Néhány percig tűzharcot vívtak, de a Boko Haram szélsőségesei felülkerekedtek a katonákon” – tette hozzá.

„Hozzávetőleg húsz holttestet láttam és sok kiégett járművet” – mondta a konvojjal tartó egyik sofőr.

A katonák szombaton több települést is kiürítettek a rajtaütés térségében, hogy előkészítsék a terepet a Boko Haram elleni műveletekhez – közölték a források. Mint arról beszámoltak, az egyik civilkonvoj mintegy ötven járművet számlált.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

 A címlapfotó illusztráció.