A műanyag nemcsak a környezetet, de szervezetünket is károsítja

 

Betiltják azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ez azt jelenti, hogy 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

Az ENSZ felmérése szerint a világon eddig előállított kilencmilliárd tonna műanyagnak csak a 9 százalékát hasznosították újra, és 12 százalékát égették el. Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa most jelentősen szigorított az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályokon. Az új előírások megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők.

A műanyag termékek használata jelentősen terheli a környezetet, mivel a műanyag nem minősül teljes mértékben lebomló anyagnak – fogalmazott Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Megjegyezte, vannak olyan műanyagok, amelyek még hatezer év után sem bomlanak le természetes úton.

Hangsúlyozta, a műanyagokkal nemcsak a környezetet, hanem szervezetünket is károsítjuk, ugyanis a már lebomló folyamatban lévő műanyag termékek apró részecskékből állnak, amelyeket emberi szemmel nem is veszünk észre. Ezek az apró részecskék pedig könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe, és folyamatosan mérgezik azt.

Arról is beszélt, hogy a műanyag egy része újrahasznosításra kerül, egy részét erőművekben hasznosítják újra, másik részéből ismét granulátum lesz, abból pedig újból valamilyen műanyag terméket állítanak elő.

Az európai uniós előírások azt is kimondják, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo