Újabb két nemzet választott: pénteken Írországban és Csehországban is voksoltak

 

Pénteken adhatták le szavazataikat a választásra jogosultak Írországban. Csehországban 14 órakor nyitottak ki a szavazóhelyiségek, és két napig tart a választás.

Egy dublini szavazóhelyiség (Fotó: MTI/EPA)

Csehországban a szavazóhelyiségek szombaton 14 órakor zárnak, az eredményeket vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás. Az Európai Parlamentben a cseheknek hazánkhoz hasonlóan 21 hely jár. Legutóbb, 2014-ben Csehországban a választásra jogosultak 18,2 százaléka voksolt.

Összesen 39 formáció indult a választáson, a felmérések szerint az Andrej Babis vezette kormányzó ANO mozgalom nagy fölénnyel, 30 százalékkal nyerheti a voksolást – mondta a közmédia prágai tudósítója. Ezzel 4-ről 8-ra növelheti mandátumainak számát a párt, amelynek tagjai az EP-ben a liberális ALDE-hoz tartoznak.

A cseh képviselők szeptemberben megszavazták a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, így a pártot egyfajta kettősség jellemzi, hiszen Babis kormányfő ellenzi a kötelező kvótákat, támogatja a V4-es együttműködést, és méltatta Orbán Viktort a schengeni határok védelméért.

Második helyen végezhet a liberális irányultságú cseh Kalózpárt, amely öt éve 0,2 százalékponttal maradt el az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Három mandátumot szerezhet a konzervatív Polgári Demokrata Párt, eggyel többet, mint 2014-ben – közölte a közvélemény-kutatók felmérését a közmédia tudósítója.

Írországban népszavazást is tartottak

Írországban közép-európai idő szerint nyolc órakor nyitották meg a szavazóhelyiségeket, és 23 óráig voltak nyitva. Eredmények csak akkor várhatók, amikor az összes EU-tagállamban lezajlott a szavazás.

A választásra jogosult uniós állampolgároknak 13 ír EP-képviselőt kellett megválasztaniuk a most még 751 tagú testületbe – ellentétben a jelenlegi 11-gyel –, de közülük kettő majd csak akkor foglalhatja el a helyét, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A legutóbbi EP-választáson, 2014-ben Írországban a választásra jogosultak 52,4 százaléka adta le voksát. A közmédia helyszíni tudósítója elmondta, Írországban hagyományosan magas a részvétel az EP-választásokon, de a mostani voksolás a korábbit is meghaladhatja, ugyanis helyhatósági választásokat is tartottak, valamint egy népszavazást a válások könnyítéséről.

Pénteken az ország 31 önkormányzatába választottak polgármestereket és képviselőket. A referendumon pedig két kérdés volt. Az egyik az, hogy töröljék-e el a válásnak azt a feltételét, hogy a felek a legutóbbi öt évben legalább négy évet különélve töltsenek el. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy az ír állam elismerje-e a bármely más országban törvényesen kimondott válást. Eddig az állam azért ismert el csak kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza ennek lehetőségével.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában voksoltak. Szombaton a kétnapos csehországi voksolás második napja mellett Lettországban, Máltán és Szlovákiában is választanak. A legtöbb uniós országban, köztük Magyarországon is május 26-án, vasárnap lesz az EP-választás.

A címlapfotó illusztráció.