Migránsokat fogtak el az Égei-tengernél

 

Tíz migránst fogott el a repülőtéri rendőrség Szantorini és Kósz szigetén, a nyaralási szezon kezdetén – közölték helyi tisztviselők szerdán.

A görög rendőrség közölte: a migránsok abban reménykedtek, hogy hamis útleveleikkel Belgiumba, Franciaországba, Spanyolországba, illetve Ausztriába juthatnak.

Emellett a görög parti őrség  arról tájékoztatott: kedd és szerda hajnal között további 160, Törökországból Görögországba tartó migránst fogtak el. Közülük 90-et Számosz, Agathoníszi, illetve Farmakoniszi szigetek partjainál, a többi 70-et pedig Leszbosz szigeténél kapták el a parti őrség egységei.

Migránsok által felgyújtott irodakonténerek égtek a Leszbosz görög szigeten fekvő Moriában lévő menekülttáborban 2016. októberében (Fotó: MTI/ EPA/ Statisz Balaszkasz)

A görög parti őrség ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az érkező illegális bevándorlók száma a menekültügyi válság tetőfokát jelentő 2015-ös évhez képest jóval alacsonyabb. Akkor voltak napok, amikor hétezer menedékkérő érkezett Törökországból az égei-tengeri szigetekre.

A menekültáradat csak a EU-török migrációs egyezmény 2016-os megkötését követően apadt érezhetően.

A görög szigeteken lévő túlzsúfolt menekültügyi központok tehermentesítésére az elmúlt hónapokban több ezer menedékkérőt szállították át a görög szárazföldre.

Leginkább családokról, egyedülálló nőkről, kiskorúakról, valamint vallási kisebbségekről van szó, akiknek jó esélyük van arra, hogy elfogadják menedékkérelmüket – közölte a görög menekültügyi minisztérium.

 A címlapfotó illusztráció