Tornádók csaptak le az Egyesült Államokra

 

Hétfő éjszakától kedd délig pár órán belül legalább 21 tornádó csapott le az Egyesült Államok déli és középnyugati államaiban. Oklahomában, Kansasban és Missouriban áradnak a folyók.

A forgószelek Oklahomát, Texast, Missourit, Alabamát és részben Arkansas államot sújtották. Ez utóbbi három tagállamban szerda reggelig érvényben marad a tornádóriadó.

Közben jégesővel és rendkívül erős széllökésekkel kísért viharok tombolnak a középnyugati tagállamokban, ahol 17 millió ember számára hirdettek rendkívüli állapotot. Több városban – köztük az oklahomai Tulsában és a missouri Wichitában – arra figyelmeztették a helybélieket, hogy húzódjanak menedékhelyekre, mert a tornádót követő erős széllökések veszélyesek: ugyanis változatlanul háztetődarabokat szaggatnak le, fákat csavarnak ki tövestől és autókat emelnek a magasba.

Tulsában és Oklahomában áradnak a folyamok és a kisebb folyók is, a Nemzeti Gárda tagjai folyamatosan mentik az embereket. Az oklahomai Tulsa belvárosát a hömpölygő árvíz miatt lezárták, az ott élőket arra figyelmeztették, hogy ne hagyják el otthonaikat. „Senki ne kockáztassa az életét” – figyelmeztette a város lakóit Twitteren a tulsai polgármesteri hivatal. A szintén oklahomai Stillwater utcáin combközépig érő víz rohan.

Az amerikai hadsereg Oklahoma közelében lévő légitámaszpontját kiürítették, a repülőgépek egy részét elszállították. Oklahoma több nagyvárosában egész héten szünetel a tanítás. Oklahoma City és Tulsa repülőterei nem indítanak és nem fogadnak járatokat. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a nagy kiterjedésű viharzóna az Egyesült Államok keleti partvidéke felé közelít.