Stoiber szerint Kurz meg fog erősödni a következő választásokon

 

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár megerősödve fog kikerülni a következő parlamenti választásokból – vélekedett Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnök.

„Úgy hiszem, teljesen helyesen járt el” – jelentette ki Stoiber az APA osztrák hírügynökségnek kedden adott telefoninterjúban.

Bécs, 2019. május 21. Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. A parlamentben az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére bizalmi szavazást tartanak május 27-én, miután felbomlott az osztrák kormánykoalíció. MTI/EPA/Christian Bruna

Bécs, 2019. május 21.
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. A parlamentben az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére bizalmi szavazást tartanak május 27-én, miután felbomlott az osztrák kormánykoalíció.
MTI/EPA/Christian Bruna

A volt bajor miniszterelnök szerint Heinz-Christian Strache lemondott osztrák szabadságpárti (FPÖ) elnök, korábbi alkancellár ügye „nem csak Ausztria problémája”. Szerinte ez megmutatja „milyen szellemet képviselnek a jobboldali populista pártok vezető személyiségei” – vélekedett Stoiber az FPÖ-re, az olasz Ligára, a francia Nemzeti Tömörülésre és a német Alternatíva Németországnak pártokra utalva.

„Nekik nem a közösség szent, hanem a saját érdekük” – tette hozzá. Ezért „vezető téma” az ausztriai válság napok óta Németországban – mondta. „Szilárdan meg vagyok győződve, hogy Kurz kancellár az (előrehozott) választásokból megerősödve fog kikerülni, és az FPÖ-t vissza lehet szorítani” – folytatta.

Az előrehozott parlamenti választásokat szeptemberben rendeznék meg. A kancellárnak azonban ehhez előbb túl kell élnie a parlamenti bizalmi szavazást, amelyet az ellenzék kezdeményezésére jövő hétfőre tűztek ki.