Kreml: Putyin és Trump az energiabiztonságról is tárgyalhat Japánban

 

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök az energiabiztonság kérdéseiről, így az Északi Áramlat 2 földgázvezetékkel szemben Washington által kilátásba helyezett szankciókról is tárgyalhat majd a G20-csoport oszakai csúcstalálkozója alkalmából – vélekedett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kedden Moszkvában.

Peszkov megjegyezte, hogy egyelőre sem a kétoldalú tárgyalásról, sem pedig annak napirendjéről nem született végleges megállapodás. A Kreml korábban jelezte: amerikai részről várja a kezdeményezést egy esetleges Trump-Putyin csúccsal kapcsolatban, amely megtartása iránt egyébként mindkét elnök készségét nyilvánította ki.

A szóvivő elmondta, a Kreml továbbra is biztos abban, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték építését be fogják fejezni „az európai fogyasztók érdekében”. Annak ellenére is, hogy Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere kedden gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a nemzetközi közreműködéssel már több mint felerészt megvalósított projekt ellen.

A szóvivő megismételte a hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a vezeték megépítésének akadályozása nem más, mint az amerikai „rosszhiszemű konkurencia leplezetlen megnyilvánulása”.

Peszkov egyúttal kommentálta azt is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, beiktatása után az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók megszigorítását sürgette a szertartásra Kijevbe érkezett amerikai delegáció előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint az ilyen típusú retorika „nem segíthet Ukrajnának a Délkelet (a Donyec-medence) problémájának megoldásában”.

Peszkov hozzátette, hogy a Kreml semmilyen újdonságot nem észlelt az ukrán politikában az elnökválasztás óta, és a minszki megállapodások előírásait sem Washington, sem Moszkva nem tudja végrehajtani Kijev helyett.