Az államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

 

Az osztrák államfő kedd esti televíziós beszédében arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Alexander Van der Bellen Ausztria megcsúfított képének helyreállítására szólított fel minden felelős tisztségviselőt.

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok.

Bécs, 2019. május 21. Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását. MTI/EPA/Christian Bruna

Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását.
MTI/EPA/Christian Bruna

Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják. „Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani” – figyelmeztetett. Az államfő bátorságot és bizalmat kért az osztrákoktól, köztük a politikusoktól, a botrány nyomán kialakult politikai helyzetben. A politikusokat felelősségteljes magatartásra szólította fel Ausztria érdekében. „Most nincs itt az ideje a választási kampánybeszédeknek” – mondta.

A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt – állapította meg. „A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át” – vélekedett.

Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének – tette hozzá. „Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított” – hangsúlyozta Van der Bellen.

Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet. A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet – hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak.

„Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni” az európai parlamenti választáson – fejezte be beszédét az osztrák elnök.