Kurz: Büntetőjogi következményei is lehetnek az ibizai kijelentéseknek

 

Heinz-Christian Strache Ibizán tett kijelentései ártottak Ausztriának és akár büntetőjogi következményekhez is vezethetnek – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a volt alkancellárról a Földközi-tengeri szigeten titokban készített videofelvételről egy hétfői német lapinterjúban.

Sebastian Kurz a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a videofelvétel „a hatalommal való visszaélésről”, valamint „nyílt korrupciós ajánlatokról” és „a szabad sajtó elleni támadásokról” szól.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államokban ezért akár 25 év börtönbüntetés is járhat, azt mondta, hogy Ausztriában is lehet „büntetőjogilag releváns” mindaz, ami a felvételen elhangzott. Ezt majd az ügyben indított vizsgálatok során kell megállapítani.

Heinz-Christian Strache már a 2017-es választási kampányban is tett „kétes kijelentéseket”, de „amit ebben a videóban elmond, az egy nagy botrány, politikai tevékenysége végét jelenti, és vélhetően büntetőjogi következményekhez is vezet” – fejtette ki Sebastian Kurz.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hozzátette: maga a felvétel is „kétes módszerek” alkalmazásával készült, de „a nagy botrány a tartalom, az ötletelés a hatalommal való visszaélésről”.

A Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökének kijelentései „ártottak a politika tekintélyének és az ország tekintélyének”, és ezekkel a kijelentésekkel „az FPÖ tönkretette saját magát” – mondta Sebastian Kurz.

A rejtett kamerákkal készített, két évvel ezelőtt rögzített videofelvételen Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt. Strache saját bevallása szerint ittas állapotban volt. A felvétel pénteken került nyilvánosságra. Másnap Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, Sebastian Kurz pedig felmondta a koalíciót az FPÖ-vel és kezdeményezte előrehozott választások kiírását.

A címlapfotó illusztráció.