Öngyilkos lett egy tinédzser Malajziában egy instagramos szavazás után

 

A 16 éves lány öngyilkos lett Malajziában, miután az Instagramon szavazást indított, hogy éljen-e vagy haljon meg – a reagálók 69 százaléka a lány halálára szavazott.

A kelet-malajziai Sarawak állam rendőrsége közölte – a lány nevét nem említve –, hogy a tinédzser egy posztolt képen hagyta a következő üzenetet: „Nagyon fontos, segíts a választásban! Halál vagy élet?” Azután, hogy a legtöbben a halálra szavaztak, a lány megölte magát – jelent meg a The Guardian oldalán.

A történtek után egy ügyvéd azt mondta, hogy azok, akik a lány halálára szavaztak akár bűnrészesei is lehetnek az öngyilkosságnak.

Ramkarpal Singh,  egy észak-nyugati állam, Pinang  ügyvédje azt mondta: „Még mindig életben lenne-e a lány, ha a netezők többsége nem arra bátorította volna őt az Instagramon, hogy vessen véget az életének?”

„A szavazatok hatással voltak-e a döntésére? Mióta az öngyilkossági kísérletet büntetik ebben az országban, az azt vonja maga után, hogy az öngyilkosságra való felbujtást is.”

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Malajzia Ifjúsági és Sportminisztere Syed Saddiq Syed Abdul Rahman elmondta: a tragédia szükségessé tette a nemzeti szintű párbeszédet a mentális egészségről az országban. „Őszintén aggódom az ország fiataljainak lelki egészségéért. Ez nemzeti ügy, amit komolyan kell venni” – mondta.

Az Instagram februárban kijelentette, hogy kezdeményezni fogja az „érzékeny képernyőket”, hogy az önsanyargató képek ne lehessenek láthatók. Mindez egy brit lány, Molly Russel halála után történt, akinek a szülei öngyilkossággal kapcsolatos és önsanyargató képeket találtak a telefonjában mielőtt megölte volna magát 2017-ben, 14 évesen.

Ching Yee Wong, az Instagram kommunikációs igazgatója azt mondta: „Együtt érzünk és imádkozunk a fiatal lány családjáért!”

„Nagyon nagy felelősségünk van abban, hogy az Instagramot a felhasználók számára biztonságossá tegyük. Amennyire tudunk, mindenkit arra ösztönzünk, lépjen kapcsolatba a készenléti szervekkel abban az esetben, ha olyan viselkedés tanúi, amely veszélyezteti az emberi biztonságot.”