Dengue-láz miatt figyelmeztetést adott ki Thaiföld

 

A thaiföldi egészségügyi minisztérium figyelmeztetést adott ki a dengue-lázas megbetegedések növekvő száma miatt csütörtökön.

Az év eleje óta legalább 25-en haltak meg a szúnyogok által terjesztett, magas lázzal, kiütésekkel, fejfájással, ízületi, izom- és csontfájdalmakkal járó fertőző betegségben Thaiföldön. Egy helyi egészségügyi illetékes szerint idén eddig körülbelül 15 ezren kaphatták el a vírust, ami növekedés az előző öt év hasonló időszakában rögzített adatokhoz képest.

Az esős évszak közeledtével jelentősen nőhet a szúnyogpopuláció, és tovább emelkedhet a dengue-vírussal megfertőződött emberek száma, ami az év végére akár a 100 ezret is elérheti a nyilatkozó tisztségviselő szerint.

Tavaly több mint 87 ezren fertőződtek meg dengue-vírussal, és 114-en haltak bele a szövődményekbe.

A thaiföldi lakosságot felszólították, hogy takarják le a víztartályokat és a kutakat, valamint távolítsák el a pangó vizeket, ezzel is akadályozva a szúnyogok elszaporodását.

A Délkelet-Ázsiában elterjedt dengue-láz enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek.