Világ Igaza kitüntetésben részesült az egykori svájci lengyel konzul

 

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet, a holokauszt áldozatainak izraeli emlékhatósága post mortem a Világ Igaza kitüntetést adományozta Konstanty Rokicki egykori svájci lengyel konzulnak, aki a második világháború idején több társával együttműködve tömegesen kibocsátott hamis latin-amerikai útlevelekkel számos üldözött zsidó életét mentette meg.

Erről a Jad Vasem Intézet levélben tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A szintén a kitüntetésre felterjesztett két másik egykori svájci lengyel diplomata, Aleksandr Lados nagykövet, valamint helyettese, Stefan Ryniewicz nem kapta meg a kitüntetést, de a jeruzsálemi intézet őszinte elismerését és köszönetét fejezi ki a zsidók mentésében kifejtett tevékenységükért és kockázatvállalásukért. Már egyikük sincs az élők sorában.

A három lengyel diplomata a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselte – a náci német megszállás alá került – Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban. Rajtuk kívül a zsidók mentésében közreműködő úgynevezett berni csoporthoz tartozott a lengyel zsidó származású Juliusz Kühl közgazdász, diplomata és Abraham Schilberschein parlamenti képviselő is, továbbá Chaim Yisroel Eiss rabbi, az Agudath Israel ortodox zsidó szervezet svájci ágának vezetője.

A berni csoport egy paraguayi diplomata megvesztegetésével több ezer hamis paraguayi útlevelet bocsátott ki, amelyeket megbízottjaik a megszállt Lengyelországba csempésztek. Az ilyen útlevéllel rendelkező zsidókat a náci németek a gettókból nem megsemmisítő, hanem internálótáborokba deportálták, ahol életben maradtak. Becslések szerint legkevesebb hét-nyolcszáz ember életét sikerült így megmenteni. A berni lengyel nagykövetség legalább a felük nevét is ismeri, húsz-egynéhányan közülük ma is élnek.

Markus Blechner zürichi tiszteletbeli lengyel konzul 2017-ben fordult a Jad Vasem Intézethez azzal a kéréssel, hogy ismerje el a Világ Igaza kitüntetéssel a három lengyel diplomatát. A konzul most köszönetét fejezte ki Rokicki kitüntetéséért, de annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a másik két felterjesztett lengyel diplomata is megérdemelte volna a megtisztelő címet. Rokicki a háború után végleg Svájcban telepedett le, Luzernben halt meg 1958-ban.