Rendkívüli időjárás tombol világszerte

 

Szélsőséges időjárás tombol a világ több pontján is. Szibériában hatalmas tűzvész pusztít. Ausztriában a hegyi hágókon még mindig a hóval küzdenek. Az Egyesült Államokban pedig árvíz pusztít, 250 milliméternyi eső esett rövid idő alatt. Itthon ez legalább fél éves adag – hangzott el az M1 Híradójában.

Motorcsónakokkal mentették az embereket Houstonban, ahol a hirtelen jött esőzések villámáradásokat okoztak. Helyenként 250 milliméternyi csapadék zúdult Texas negyedik legnagyobb városára, ez jóval több, mint ami ott egy hónapban esik. Pillanatok alatt folyókká változtak az utcák, sok helyen az autók tengelyéig ért a víz.

„Aki a folyó közelében tartózkodik, az azonnal menjen biztonságosabb helyre, a víz szintje ugyanis gyorsan emelkedik és ez nagyon veszélyes lehet” – figyelmeztetett Isaac Garcia, a houstoni tűzoltóság vezetője.

Bőven kijutott az esőből a Houstonhoz közeli Richmondnak is. Iskolákat, lakóházakat öntött el a víz, sok helyen az utak is járhatatlanná váltak. De még nincs vége az ítéletidőnek. Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat újabb esőzésekre és villámárvizekre figyelmeztet.

Paraguayban is árvizek pusztítanak. A hatóságok eddig mintegy 40 ezer embert evakuáltak. Ennek ellenére sokan még mindig otthonaikban várják a segítséget. Van, aki az emeleti erkélyére menekült az árvíz elől.

Szibériában eközben az erdőtüzek okoznak gondot. Irkutszk régióban több települést is fenyegetnek a lángok, Az orosz hatóságok mintegy 28 embert evakuáltak. Az orosz katasztrófavédelem jelentése szerint 45 helyen égnek az erdők. Áldozatokról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

Oroszországban gyakoriak az erdőtüzek, tavaly több mint 3 millió hektár erdő lett a lángok martaléka. Ezeket legtöbbször gazdák okozzák, akik a hatósági tiltás ellenére égetik a tarlót.

Ausztriában pedig még csütörtökön is javában dolgoztak a hókotrók a Grossglockner-csúcshoz vezető panorámaút megtisztításán. A 2500 méteres magasságig vezető aszfaltcsík ősztől tavaszig mindig zárva van, mert lehetetlen volna megtisztítani a hótól, de az elmúlt napok friss havazása még itt sem számított mindennaposnak. A hókotrók 6-8000 tonnányi havat takarítottak el, így pénteken ismét elindulhat a forgalom Európa egyik legszebb alpesi panorámaútján.

Évente mintegy egymillió turista fordul meg az 50 km hosszú, hajtűkanyarokkal tűzdelt panorámaúton, amelyet júliusban, az UNESCO bakui konferenciáján, várhatóan a világörökség részévé nyilvánítanak.