A lipicai ló tenyészétése is felkerülhet a világ szellemi kulturális öröksége listájára

 

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

A közös indítványt az ausztriai Going am Wilden Kaiserben fogalmazták meg, ott találkozott kedden az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl szlovén kollégájával, Miro Cerarral. A találkozó helyszíne szimbolikus, ott található ugyanis az ausztriai lipicai lovak nyári legelője.

Karin Kneissl azt mondta, hogy a lépés a két ország kitűnő és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatát jelenti. A miniszter szerint a közös nyilatkozat az európai együttműködés szellemének kifejezése.

A közösen megfogalmazott indítvánnyal egyben pont kerülhet a lipicai ló eredetéről szóló vita végére. A lipicai ménest 1580-ban alapították, az akkori Habsburg Birodalom területén II. Károly főherceg a Trieszt közelében található Lipiken, a mai szlovéniai Lipicán hozott létre tenyésztő telepet.

A nemes fehér lovak világhírüket annak köszönhetik, hogy a Habsburg császári udvarban nagy számban alkalmazták őket. A lipicai lovakat Ausztria és Szlovénia mellett Horvátországban,  Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban és Romániában is tenyésztik.

Ausztria és Szlovénia várhatóan 2020 márciusáig nyújtja be a közös indítványt az UNESCO-nak.

A címlapfotó illusztráció.