Új alternatívát kínál Orbán Viktor és Salvini

 

Magyarország a szárazföldön, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes pedig a tengeren állította meg a migrációt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, Salvini „szöget vert” a bevándorláspárti politikusok „koporsójába”, és Magyarország ugyan kisebb „szöggel”, de szintén csatlakozott ehhez a „művelethez”.

A csütörtöki Salvini–Orbán találkozó azért is volt fontos, mert két olyan emblematikus európai politikus találkozott, akik határozottan és következetesen kiállnak az illegális bevándorlással szemben – értékelte a csütörtöki sajtótájékoztatót Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Véleménye szerint sikeres politikusokról van szó, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök kormányzati felhatalmazással tudta megállítani a szárazföldi migrációt még 2015-ben. Ekkor épült meg a kerítés, és léptek életbe a különböző jogszabályok a migránsokkal szemben.

Hozzátette, Matteo Salvini belügyminiszter másfél éve került hatalmi pozícióba, és sikerült megállítania az illegális bevándorlást a tengeri útvonalon. Emlékeztetett, több nyugat-európai, bevándorláspárti elithez tartozó politikus

nem hitt a migráció megállításában.

Úgy vélték, talán szárazföldön sikerülhet, de tengeren biztosan nem lehet megakadályozni a bevándorlók bejutását az Európai Unió területére.

„Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozója erődemonstráció volt” – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Szerinte mindenki számára ismertté vált, mire számíthat a két politikustól. Orbán és Salvini nem rejtette véka alá találkozójukat, nem zárt ajtók mögött folytak a megbeszélések, kiálltak a sajtó nyilvánossága elé, és minden kérdésre igyekeztek választ adni – mondta.

Nem titkolták álláspontjukat

Megjegyezte, egyik politikus sem titkolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy jól együttműködnek, és tisztelik egymást, azonos nézeteket vallanak a migráció ügyében. Hasonló véleményen vannak az Európai Unió irányításával kapcsolatban is, így ez egy politikai szövetség alapját is képezheti a jövőre nézve. Hangsúlyozta, minden attól függ, hogy milyen irányt vesz a május 26-i európai parlamenti választás, mert mindenről azután érdemes csak beszélni.

Törcsi Péter arról is beszélt, hogy a két politikus találkozójával kapcsolatban különböző reakciók születtek. A bevándorláspárti politikusok és azok, akik rossz néven veszik, hogy megerősödtek a szigorú bevándorláspárti politikát folytató erők az Európai Unión belül, kemény kritikával illették a találkozót. Úgy véli, ebben az éles kritikában egyfajta féltékenység tapasztalható több nyugat-európai, illetve brüsszeli elithez tartozó politikus részéről, hiszen ők is érzékelik a valóságot.

Elmondta, ezek a politikusok látják, hogy

működik az a „recept”, amely a bevándorlást vissza tudja szorítani.

Féltik saját pozíciójukat, hiszen az is tapasztalható, hogy a rendszer nemcsak működik, de egyre népszerűbb is az európai választók körében. Az európai parlamenti választás fontos ügye lett a migráció, amely mozgósítani fogja a szavazókat, függetlenül attól, hogy mely uniós országban élnek – hívta fel a figyelmet.

Az erős kijelentéseknek és a másik bírálatának mindig van helye a belpolitikában – fogalmazott Boros Bánk Levente. Ugyanakkor minden politikusnak jól meg kell válogatnia a szavait, és látnia kell azt, hogy kijelentései milyen reakciót válthat ki. Példának említette Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő „patkányozós” kijelentését, amelynek még néhány nap elteltével is érezhető a belpolitikai hatása.

A brüsszeli bürokraták nem tudnak túllépni saját árnyékukon

Boros Bánk Levente szerint a brüsszeli bürokraták nem tudnak túllépni a saját árnyékukon, és néha indulatból is minősítenek egy-egy politikust. A jelenlegi európai vezetők dühösek azokra a politikusokra, akik felakarják rúgni a status quót, és bírálják azokat, akik megkérdőjelezik a munkájukat, és egy új alternatívát vázolnak fel.

Hozzátette, Salvini és Orbán pont ezt az új alternatívát kínálja. A két politikus abban is különbözik a többi politikai ellenféltől, hogy nemcsak bírálják a bevándorláspártiakat, hanem elmondják ellenérveiket, álláspontjukat és terveiket is Európa jövőjéről.