Nyugat-afrikai körútba kezdett Merkel

 

Háromnapos nyugat-afrikai körútjának első állomásán, Burkina Fasóban tárgyalt szerdán Angela Merkel német kancellár, ígéret téve arra, hogy Németország támogatni fogja a térség országait az iszlamista terrorizmus elleni harcukban és a stabilitás megteremtésében.

Merkelt a főváros Ouagadougouban katonai tiszteletadással fogadta Roch Marc Kabore elnök. Megbeszélésük után a német kancellár arról beszélt, hogy Burkina Faso és a szomszédos országok számára egyre nagyobb terhet jelent a romló biztonsági helyzet, ami a líbiai válságra és a szudáni helyzetre is kihatással van.

Ezzel összefüggésben kijelentette, hogy Németország 10 millió euró (3,2 milliárd forint) támogatást ajánl fel a nyugat-afrikai országnak rendőrségi és csendőrségi kapacitásainak bővítésére, a két testület felszereltségének javítására, illetve egy német katonai tanácsadó misszióra, amiről az előzetes tárgyalások már elkezdődtek. Merkel további ötmillió euró fejlesztési támogatást is felajánlott az országnak.

Angela Merkel, német kancellár és Roch Marc Kabore, Burkina Fasó elnöke (Fotó: EPA/STR)

Kabore szorgalmazta, hogy Európa alakítson ki közös koncepciót a líbiai válság megoldására, külön kiemelve a fegyvercsempészetnek és a konfliktus más vonatkozásainak a térség egészére gyakorolt negatív hatását.

Merkel Ouagadougouban tárgyalóasztalhoz ült a G5-Száhel csoport öt tagállamának (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger) államfőivel is, megvitatva velük, hogyan lehetne stabilizálni az iszlamista terrorizmus, a milíciák és társadalmi elégedetlenségek fenyegette országaikat, és miként tudnának hatékonyabban együttműködni az öt ország terrorellenes alakulatai.

A német kancellár csütörtökön egy Ouagadougouban lévő egyetemet látogatott meg, ahol az egyetemi hallgatók tehettek fel kérdéseket neki. A beszélgetés egyik fő témája a németországi fegyverexport kérdése volt. Merkel védelembe vette a német szövetségi kormányzat válságövezetekre, mint a nyugat-afrikai Száhel-övezetre vonatkozó korlátozó megközelítését a fegyverszállítások ügyében. Merkel kifejtette: nehéz helyzetet jelent, hogy a terroristák bármilyen fegyvert megkaparinthatnak olyan országokban, mint például Burkina Faso, ahol a terrorizmus elleni harc támogatására szállítanak fegyvereket.

A kancellár hozzátette: ezzel együtt azonban szintén fontos, hogy a demokratikus országok hadseregei nem lehetnek rosszabbul felszereltek, mint a terrorcsoportok vagy milíciák. A német kancellár kiemelte továbbá, hogy egyes országokba Németország egyáltalán nem szállít fegyvereket. Ennek kapcsán megemlítette a líbiai válságot, melyre mihamarabb politikai megoldást kellene találni.

Szó esett továbbá a nemek közti egyenjogúság kérdéséről, Merkel hangsúlyozta a női jogok melletti elköteleződését. Kiemelte: el kell érni a nők és férfiak közti egyenjogúságot, ehhez példaképekre is szükség van, hogy a nők láthassák, belőlük is lehetnek politikusok vagy fizikusok.

A német kancellár a tervek szerint csütörtökön Maliba utazik, ahol felkeresi az ország északi részén, Gaóban szolgáló német katonákat, majd Nigerbe látogat.

Az Európai Unió és Németország kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-afrikai helyzet javításának, mivel a térségben zajló konfliktusok és a szegénység fő mozgatórugói az Európába irányuló migrációnak.