Nem ad teret a sajtó az új-zélandi merénylő ideológiájának tudósításaiban

 

Új-Zéland legjelentősebb médiavállalatai megállapodást kötöttek szerdán arról, hogy a márciusban Christchurchben elkövetett terrortámadás elkövetőjének tárgyalásáról szóló tudósításaikban nem adnak teret a tömeggyilkos szélsőjobboldali, rasszista ideológiájának.

„Korlátozzuk beszámolóinkat minden olyan megnyilatkozásról, amelyek a fehér felsőbbrendűséget és a terrorista ideológiát dicsőítik” – áll a megállapodásban, melyben a szerkesztőségek kötelezettséget vállalnak, hogy átfogóan és felelősen tudósítanak majd a tárgyalásról, melynek időpontját még nem tűzték ki.

A médiacégek kiemelik, hogy a christchurchi terrortámadás áldozatai 12 különféle országból származnak, ezért a sajtó szerepe kiemelten fontos, mert sokan csak a médián keresztül tudják majd követni az eljárást.

Ennek ellenére a szerkesztőségek tisztában vannak azzal, hogy a vádlott minden valószínűség szerint rasszista ideológiájának hangoztatására akarja majd felhasználni a tárgyalást és a sajtót. Ennek tudatában nem fognak közvetíteni semmilyen olyan üzenetet, képet, jelképet vagy kézmozdulatot, amely a fehér felsőbbrendűséget hirdeti.

Az 28 éves, ausztrál állampolgárságú elkövető 50 embert gyilkolt meg március közepén két christchurchi mecsetnél a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején. A bíróság elrendelte, hogy vessék alá elmeorvosi vizsgálatnak annak kiderítésére, hogy jogi értelemben büntethető-e.