Szijjártó: Magyarország és Szlovákia együtt készül fel arra, ha nem érkezne gáz Ukrajnából

 

Magyarország és Szlovákia közösen készül fel arra a helyzetre, ha orosz-ukrán gázszállítási szerződés hiányában nem érkezne gáz Ukrajna felől – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel, miután a 2020. január 1. utáni gázellátási helyzetről tárgyalt Pekingben Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel.

A megbeszélés után Szijjártó Péter kifejtette: Ukrajna és Oroszország között egyelőre nincs gázszállítási tranzitszerződés 2020. január 1-jétől, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy Ukrajnán keresztül se Magyarországra, se Szlovákiába nem érkezik gázszállítmány, „erre fel kell készülnünk”.

Közölte: Peter Zigával megállapodtak, hogy közösen készülnek fel erre. Az egyik lehetséges forgatókönyvként említette, hogy a Török Áramlat Szerbián és Bulgárián keresztüli meghosszabbításával létrejön egy déli gázszállítási útvonal, amely Magyarország gázellátásán túl a magyar-szlovák interkonnektoron keresztül lehetővé tesz továbbszállítást Szlovákiába is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Egy övezet, egy út együttműködés kereskedelmi fórumán Pekingben 2019. április 25-én (Fotó: MTI/KKM)

„Most bizonyosodik be, hogy nemzetbiztonsági szempontból mennyire jó döntés volt a magyar-szlovák gázvezetékeket összekötő interkonnektor megépítése” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte: szeptemberben az összes magyarországi és szlovákiai gázszolgáltató, -szállító és -kereskedő vállalat bevonásával munkacsoportot alakítanak, amely biztosítja majd a két ország gázellátásának biztonságát negatív forgatókönyv esetén is.

Emlékeztetett ugyanakkor, már korábban megállapodott Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval arról, hogy a 2020-ban szükséges gázmennyiség egy részét, amelyet Ukrajnán keresztül szállítottak volna, Magyarország már idén megveszi, és betárolja gáztározóiba. Ez azonban csak a jövő évre járható megoldás – jegyezte meg.

A címlapfotó illusztráció.